FOTO/VIDEO. Imagini spectaculoase cu eclipsa. Cum s-a văzut eclipsa inelară din mai multe zone
A fost un adevărat maraton pentru astronomii, profesioniști sau amatori, din emisfera de nord, dar și pentru fotografii care au încercat să surprindă prima eclipsă de Soare din acest an. Următoarea va avea loc în luna decembrie.
În prima eclipsă de Soare din acest an, Soarele va fi blocat aproape complet de către Lună, pe cer să rămână vizibil doar un cerc de foc din steaua în jurul căreia orbitează Pământul. Din păcate fenomenul de astăzi a putut fi văzut în întreaga sa splendoare doar în câteva locuri din Emisfera Nordică – regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei.
FOTO/VIDEO. Cum s-a văzut eclipsa la Satu Mare
Evenimente speciale dedicate eclipsei au avut loc în observatoarele din emisfera de nord, inclusiv la noi în țară. Astronomii au încercat să explice cât mai bine fenomenul, pe înțelesul tuturor, și au vorbit despre istoria eclipselor, dar și simbolistica lor în diferitele culturii ale lumii.
În Statele Unite, NASA a avut un program special, iar rețelele de socializare s-au umplut de poze cu eclipsa solară.
Pentru locuitorii orașului Blatimore din SUA, eclipsa a fost una cu adevărat spectaculoasă având în vedere că s-a produs aproape de primele ore ale zilei.
Locuitorii din Canda și Statele Unite au fost încântați de răsăritul diferit de care s-au putut bucura astăzi, cel puțin dacă ne luăm după imaginile distribuite pe rețelele de socializare.
Britanicii au fost puțin mai triști, având în vedere că în unele zone eclipsa parțială a putut fi cu greu observată din cauza norilor.
Printre cele mai spectaculoase imagini au fost cele postate de locuitorii Canadei.
NASA a avut o transmisiune specială, dar a postat și cele mai reușite poze cu eclipsa de astăzi.
Chiar și în zonele în care eclipsa se anunța a fi una spectaculoasă, amatorii s-au confruntat cu probleme legate de vizibilitate.
Evenimente speciale dedicate eclipsei au avut loc și la noi în țară, așa cum s-a întâmplat și la observatorul din Baia Mare.
Cei care au avut acces și la un telescop au făcut și transmisiuni live, astfel încât toată lumea să se poată bucura de spectacolul astronomic.