FOTO/VIDEO. Fermierii au ajuns în Vama Halmeu. Au blocat-o parțial! Continuă să mai vină protestatari
O parte dintre protestatari au ajuns deja cu tractoarele și camioanele în Vama Halmeu, pe care își propun să o blocheze parțial. Cel puțin pentru tranzitul de mărfuri. Alte zeci de utilaje sunt încă pe drum, urmând să se alăture în următoarele zeci de minute. Sute de transportatorii rutieri şi fermierii din județe Satu Mare și Maramureș au pornit joi dimineaţă, cu începere de la ora 09.00, spre Vama Halmeu-Diakovo. Protestatarii susțin că își propun să se manifeste pașnic, dar hotărât, astfel încât mesajul să poată să ajungă la factorii de decizie de la București.
Serviciul Vamal de Stat din Ucraina s-a pregătit pentru luarea unor măsuri suplimentare. Conform informațiilor PresaSM, se intenționează doar blocarea arterei pentru camioane și nu va afecta circulaţia autoturismelor şi autocarelor.
”După ce vom primi confirmarea oficială a blocării punctului de control Halmeu-Diakovo, vom informa suplimentar despre funcţionarea punctului de control şi despre momentul probabil al grevei”, a precizat Serviciul Vamal de Stat.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea unor măsuri care să rezolve problemele semnalate de protestatarii din transporturi și fermieri.
„Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor și instituțiilor publice am preluat și analizat solicitările transportatorilor, iar astăzi, în ședința de Guvern vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât și cu Ministerul Agriculturii. Vom rămâne în continuare la masa discuțiilor pentru a rezolva toate problemele legitime semnalate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Proiectele de acte normative cu soluțiile convenite între transportatori și Ministerul Transporturilor au în vedere, în principal, următoarele aspecte:
– Modificări cu privire la modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparținând autorităților competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părți, atât pentru emiterea autorizațiilor speciale de transport, cât și pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale;
– Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;
– Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule;
– Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum și corelarea unor dispoziții privind încheierea și executarea contractului de transport pentru transporturile naționale;
– Se clarifică și unele dispoziții care reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.