FOTO/VIDEO. Curățenie pe Someș. Peste 1.600 kg de gunoaie, strânse de ONG-uri și voluntarii sătmăreni
Peste 1600 de kilograme de deșeuri au fost adunate de pe Someș, dar și de pe malurile râului în urma unei acțiuni de ecologizare care a avut loc la acest final de săptămână. Cei de la Societatea Carpatină Ardeleană și-au dat mâna cu cei de la Multisalva și Asociația Ecologică și Umanitară „Copacul vieții”, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea de pe Someș. Lor li s-au alăturat voluntari sătmăreni, dar și cei de la Caiac SMile.
Coaliția formată din Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare (SCA), Asociația Multisalva și Asociația ECOHUMAN ,,LIFE TREE,, (Asociația Ecologică și Umanitară ,,Copacul vieții,,) din Satu Mare în cadrul proiectului ,,Un Someș fără plastic” în zilele de 24-25 iunie au organizat o acțiune de igienizare a albiei și malurilor Someșului între Odoreu (Berindan) și Vetiș.
Cele trei organizații au făcut apel către iubitorii de sporturi nautice (amatori și sportivi) să-și pună umărul la ”scăparea” Someșului de deșeurile de plastic și nu numai.
Pe lângă igienizarea Someșului, acțiunea a avut ca obiectiv conștientizarea comunităților riverane privind impactul poluării cu plastic al apelor.
Apelul nu a rămas fără răspuns pentru că nu mai puțin de 76 persoane s-au alăturat organizatorilor în cele două zile de curățenie.
Participanții s-au îmbarcat în caiace și canoe, proprii sau asigurate de organizatori și au parcurs în cele două zile un tronson de 23 km de Someș de la Berindan (comuna Odoreu) până la Vetiș, curățând albia și malurile de deșeurile abandonate de persoane iresponsabile.
În total au fost extrase din albie sau colectate de pe maluri 9-10 metrii cubi de deșeuri, în total fiind vorba despre 1660 kg.
Acțiunea a fost un real succes și datorită faptului că organizatorii au beneficiat de participarea membrilor Asociației Caiac Smile, iar transportul și prelucrarea selectivă a deșeurilor rezultate au fost asigurate de firma Alpin Recycling.
Proiectul ,,Un Someș fără plastic” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.
Îmi exprim, pe această cale, dezamăgirea și nedumerirea privind lipsa mediatizării puternice în presa on-line acestei acțiuni!
Unii ținem la viața privată și nu avem cont pe rețelele de socializare, dar suntem dispuși să dăm o mână de ajutor!
Pe de altă parte, felicitări tuturor participanților!
View Comment