FOTO/VIDEO. Comuna din județ în care românii și maghiarii au sărbătorit împreună Ziua Națională
Comuna Odoreu – indiscutabil una dintre cele mai dezvoltate din județul Satu Mare – a dat dovadă de unitate de Ziua Națională. Locuitorii comunei, indiferent de naționalitate sau de limba pe care o vorbesc, au participat astăzi la o serie de evenimente cultural-patriotice, în organizarea Primăriei și a Consiliului Local Odoreu. Toate costurile au fost suportate de către consilierii locali, din propriul buzunar, iar la organizare au contribuit angajații Primăriei.
Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, organizează an de an acest eveniment tocmai pentru a da un semnal de unitate și de coeziune: ”La Marea Dunare de la Alba Iulia din 1918 au participat și delegați din Odoreu. Suntem mândri de acest lucru și trebuie să îi oamegiem cum se cuvine, an de an. De aceea am ales ca și în acest an, fără niciun leu de la bugetul local, ci doar prin contribuții proprii ale consilierilor locali și cu sprijinul angajaților Primăriei Odoreu, să organizăm astăzi acest eveniment de înaltă simțire patriotică. Toți suntem români, indiferent de ce limbă vorbim acasă. Suntem uniți și așa vom rămâne, iar cine încearcă să ne dezbine nu avea avea succes. Trăim aici de veacuri și vom rămâne împreună și vom continua așa”
Despre președintele Organizației Județene Satu Mare a PNL, deputatul Adrian Cozma, viceprimarul comunei Odoreu, Marius Ardelean, spunea că este singurul care a mai revenit după ultima campanie electorală și care nu a uitat de nevoile comunității, sprijinind-o de câte ori are ocazia.
”România merită să o iubim, așa cum au iubit-o și înaintașii noștri, care tot pe o vreme dintr-aceasta au mers până la Alba Iulia. Iubiți-vă țara! Iar anul viitor vom avea alegeri, unii – pe care îi vedem doar în campaniile electorale vor încerca să ne dezbine, dar odorenii au demonstrat de fiecare dată că știu pe cine să conteze. Această țară, ca și comunitatea noastră, nu o poate dărâma un viscol trecător”, a spus Marius Ardelean.
Prezent la eveniment, Adrian Cozma a remarcat unitatea tuturor localnicilor, dar mai ales atitudinea administrației locale, care dezvoltă uniform toate zonele comunei, indiferent de persoane sau de naționalități.
”Se vede vibrația care există în această comunitate, vibrația creștină și românească. Dar și vibrația frățească, de respect reciproc, indiferent de limba pe care vorbim, până la urmă toți suntem români. La Odoreu avem una dintre comunitățile din județul Satu Mare care poate fi dată ca exemplu că aici nu există niciun fel de diferență. Se asfaltează toate străzile, indiferent cine stă pe ea, este o primărie pentru toți, deopotrivă. Asta înseamnă până la urmă respectul reciproc, asta trebuie să însemne până la urmă Ziua Națională, în care ne sărbătorim și ne aducem aminte de înaintașii noștri, de marii bărbați de stat de la 1918”, a spus Adrian Cozma.
Programul artistic a fost susținut de către elevii Școlii Gimnaziale Odoreu, Sebastian Bodea, celebrul instrumentist Ionel Sabo, Felician Jurjea, dar și celebrul deja Grup StindArt Odoreu, format din odoreni talentați. Evenimentul s-a încheiat cu un foc de tabără, iar zeci de persoane s-au prins în Hora Unirii. De asemenea, la final, gazedele și-au cinsitit oaspeții cu un vin fiert, un ceai fierbinte și o porție din tardiționalul ciolan cu fasole.