FOTO/VIDEO. „Bagaje zburătoare” pe ruta Satu Mare – Cluj. Sătmăreanca s-a trezit cu valiza pe drum din cauza unei uși defecte
Incident neplăcut pentru o sătmăreancă ce făcea naveta între Satu Mare și Cluj. Pe drum, s-a trezit cu bagajul aruncat pe partea cealaltă a drumului. Totul s-a întâmplat în momentul în care autocarul cu care circula se afla pe Meseș. Femeia spune că nu a fost singura pasageră care s-a trezit cu geamantanul afară din autocar. Când, în schimb, a cerut explicații, șoferul s-a limitat la a spus că ușa portbagajului e defectă de ceva vreme și să se bucure că i-a scăpat întreagă valiza.
Totul s-a întâmplat în această dimineață, pe ruta Satu Mare – Cluj, cu pornire din Satu Mare. Sătmăreanca s-a îmbarcat în autocar și a depozitat valiza în protbagajul vehiculului. Surpriza a venit chiar în timp ce autocarul se afla pe Meseș. Atunci s-a observat că mai multe bagaje au afară, iar geamantanul femeii a ajuns pe partea opusă a sensului de mers.
Femeia a cerut explicații, mai ales că valiza tip troler a fost avariată în urma incidentului.
Doar că șoferul s-a limitat în a spus că ușa respectivă este defectă de mai mult timp și că ar trebui să se bucure că a scăpat cu valiza întreagă.
„Din fericire și noroc nu s-a produs accident. Și mai surprinzător este faptul că șoferului nu i s-a părut nimic în neregulă, spunea că acea ușă de portbagaj este defectă de mult și că e bine că nu s-a spart trolerul. Atât”, a precizat sătmăreanca despre incident.
Ajunsă la Cluj, femeia a încercat să depună o plângere, dar acolo a primit un număr de telefon pentru sesizări la care nu răspunde nimeni, intră doar mesageria vocală.
@presa_sm Bagaje zburatoare pe ruta Satu Mare-Cluj #presasm #stirism #stirisatumare ♬ sunet original – presa_sm
Sătmăreanca a plătit 70 de lei pentru cursa spre Cluj și se întreabă cum este posibil ca firma de transport să își trateze cu atâta lipsă de respect călătorii. O explicație ar putea fi dată de numărul mic de firme care practică transportul între județe, astfel încât călătorii sunt, de fapt, clienți „captivi”, iar în lipsa unor controale, transportatorii și șoferii își fac propriile reguli.