FOTO/VIDEO. Avem sistem antigrindină. Dar e blocat de birocrație. Când ar putea să devină funcțional
Județul Satu Mare are – în teorie – un sistem antigrindină. În realitate, proiectul este îngreuna de birocrație de mai bine de cinci ani. Conform informațiilor PresaSM, săptămâna viitoare ar putea intra în funcțiune primele patru sisteme, iar în funcție – evident – de avizul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor se va da undă verde. Ar urma să mai fie aduse încă 36 de unități, dar cu șanse reduse de a fi operaționalizate în această vară.
”Sperăm ca săsptămâna viitoare să intre în faza de testare primele patru sisteme anti-grindină. Apoi, dacă trece de faza de testare, sperăm ca furnizorul să ne aducă și celelalte 36 de sisteme. Dar totul depinde de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Ei trebuie să își dea acordul. Noi sperăm ca într-o lună, minim, să se miște lucrurile în direcția dorită. Dar nu noi vom opera acel sistem, ci Autoritatea Antigrindină”, a precizat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, la solicitarea PresaSM.
Reamintim că după șapte licitații ratate, Consiliul Județean a reușit într-un final să găsească un furnizor pentru cele 40 de stații antigrindină care urmează să fie amplasate la Satu Mare. Președintele Pataki Csaba a prezentat în acest an prototipul stațiilor care vor fi gestionate, spune acesta, de ministerul Agriculturii. Sistemul este unul bazat pe vapori de apă și este primul de acest gen din țară.
Noile stații trebuie folosite înainte ca norul să ajungă deasupra județului Satu Mare, iar raza de acțiune este de 10 kilometri, a spus Pataki Csaba. Cu cele 40 de stații, practic va fi acoperit întreg județul, a mai spus astăzi șeful Consiliului Județean. Sistemul va fi gestionat de cei de la ministerul Agriculturii.
Patru stații vor fi puse inițial în funcțiune, iar specialiștii urmează să decidă unde anume vor fi amplasate aceste prime dispozitive.
În Franța funcționează deja astfel de stații, a mai spus președintele Consiliului Județean, menționând că este vorba despre un sistem preventiv, a cărui eficiență este dată de corectitudinea prognozei meteo. Cu cât mai exactă este prognoza, cu atât mai eficient este sistemul, a explicat Pataki, care a spus că pentru funcționarea stațiilor de la Satu Mare se vor folosi prognozele pe microregiuni date atât de autoritățile române, cât și de cele din Ungaria, partenere în proiectul transfrontalier care asigură finanțarea pentru achiziționarea dispozitivelor.
„Stațiile sunt concepute să funcţioneze în mod automat, cu activare centralizată, utilizând tehnologia generatoarelor terestre. Aceste staţii nu lansează rachete, nu emit zgomot, nu deranjează olfactiv şi sunt prietenoase cu mediul înconjurător, față de alte tehnologii existente. Sunt, de asemenea, autonome din punct de vedere energetic, eficiente în ceea ce privește costurile și adecvate acționării în zonele de graniță”, precizează Consiliul Județean Satu Mare.
Lista localităților în care vor fi amplasate stațiile antigrindină din județul Satu Mare
- Andrid
- Apa
- Ardud
- Batarci,
- Beltiug
- Berveni
- Bârsău
- Căuaș
- Ciumești
- Cehal
- Certeze
- Craidorolț
- Culciu
- Doba
- Dorolț,
- Gherța Mică
- Halmeu
- Hodod
- Homorodu de Mijloc
- Lazuri
- Livada
- Micula
- Moftin
- Orașu Nou
- Păulești
- Pir
- Pișcolt
- Pomi
- Săcășeni
- Satu Mare
- Săuca
- Supuru de Jos
- Socond
- Terebești
- Tiream
- Târșolț
- Urziceni
- Valea Vinului
- Vama
- Vetiș
Proiectul este finanţat prin Programul INTERREG V-A România-Ungaria, în parteneriat cu Serviciul Național de Meteorologie din Ungaria (Országos Meteorológiai Szolgálat). Consiliul Județean Satu Mare beneficiază de un buget în valoare de 866.722 de euro, din care 736.713,70 euro finanţare din partea Uniunii Europene, 112.665,20 euro cofinanţare asigurată de Guvernul României şi 17.343,10 euro contribuţia proprie a UAT Judeţul Satu Mare.