FOTO/VIDEO. Anchetă de proporții în județ după moartea a sute de mii de albine. Poliția, DSVSA și Prefectura
Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, s-a autosesizat după ce PresaSM a scris despre dezastrul apicol în zona comunei Beltiug din județul Satu Mare. Acolo unde au fost ucise peste 300 de familii de albine (într-o familie de albine sunt circa 15.000-20.000 de albine în perioada primăverii). Prefectul Roca a luat legătura cu primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok Gurzău, căruia i-a adus în vedere să deschidă o anchetă administrativă. De asemenea, specialiștii în domeniul fitosanitar, specialiștii Direcției Sanitar-Veterinare și reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare au primit dispoziție pentru a identifica cauzele și vinovații acestui dezastru.
”Luni dimineața aștept deja primele concluzii din partea institutițiilor cu atribuții în domeniu, Am luat legătura și cu apicultorii, care să îmi prezinte un bilanț al pagubelor. Doresc să îi asigur că sunt 100% alături de ei și vom face tot posibilul pentru a identifica cauza problemei, respectiv să facem tot posibilul pentru a-i despăgubi”, a precizat prefectul Roca pentru PresaSM.
Păgubiții consideră că unii cultivatori de rapiță ar fi ierbicidat culturile cu o substanță/pesticid care a provocat moartea insectelor.
”În viața mea nu am pățit așa ceva! Nu putem să arătăm cu degetul înspre cineva anume, dar credem că cel puțin un producător agricol ar fi stropit cultura de rapiță cu ceva substanță otrăvitoare pentru albine. Nu știm dacă este un gest intenționat sau nu, dar pagubele sunt însemnate pentru noi. Cel puțin șase apicultori am fost afectați, au murit peste 300 de familii de albine”, a spus Eduard, unul dintre păgubiți, pentru PresaSM.
Surse din rândul unor agricultori cu vechime susțin că de vină ar fi pesticidele care conţin neonicotinoide – substanţe care afecteză abilitaţile de zbor şi navigaţie, provoacă paralizie cerebrală şi, în final, moartea. Soluţia ar fi crearea unor noi pesticide care fie nu efectează albinele, fie nu rămân pe plante o perioadă îndelungată de timp.
Este de neînțeles de nu se anunță stropirea cu aceste tipuri de pesticide la primăria pe raza căreia se află stupinele, astfel încât apicultorii să fie anunțați pentru a-și închide albinelea câteva zile, până când substabnțele nocive dispar de pe plante.
”Cine ne va despăgubi?! Este revoltător ce s-a întâmplat, ne doare sufletul”, se întreabă unul dintre crescătorii de albine.