FOTO/VIDEO. Agricultori sătmăreni cu culturile distruse de grindină. Consiliul Județean arată cu degetul spre Ministerul Agriculturii
Satu Mare are sistem antigrindină, iar astăzi, agricultorii din localitatea Pișcolt s-au trezit cu culturile distruse după ce câteva minute a căzut grindină de dimensiuni medii. Consiliul Județean, instituție care a realizat sistemul compus din 40 de generatoare terestre arată cu degetul spre Ministerul Agriculturii, cel care administrează, de fapt, printr-o instituție separată, întreg sistemul.
Grindină de dimensiuni medii a căzut în zona Carei-Moftin din județul Satu Mare în această după-masă. Localitățile au fost sub Cod portocaliu de vreme rea, dar locuitorii spun că avertizările au venit prea târziu. Oricum, cu culturile de pe câmpuri nu aveau ce să facă.
Așa că după ce ploaia a încetat, oamenii au mers pe câmp să vadă prăpădul. Mai mulți locuitori din Pișcolt, localitate afectată de căderi de grindină ne-au trimis poze cu ce a rămas în urma furtunii de astăzi.
Culmea e că Satu Mare deține un sistem antigrindiă format din 40 de generatoare terestre, dispuse în 40 de puncte pe raza județului. Proiectul a fost implementat de Consiliul Județean și a fost finalizat la sfârșitul anului trecut, spun autoritățile. Întrebată de ce nu a funcționat sistemul, conducerea instituției a precizat că încă de la finalul lui 2023, sistemul a fost predat spre Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină, instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.
„Consiliul Județean Satu Mare a realizat un sistem antigrindină format din 40 de generatoare terestre, dispuse în 40 de puncte de pe raza județului Satu Mare. După implementarea proiectului, la finele anului trecut, întreaga rețea a fost predată spre administrare Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină din cadrul Ministerului Agriculturii. Această instituție este acum responsabilă cu administrarea întregii rețele de generatoare terestre antigrindină, Consiliului Județean Satu Mare neavând o astfel de competență”, au precizat cei de la Consiliul Județean Satu Mare.
Chiar nu realizați ca sistemele antigrindina nu asigura nici o protecție.Toate statele dezvoltate au renunțat în mare măsură în a cheltui bani pe himere.Exista o singura protectie sigura .asigurarea.care pt.grindina chiar ieftina.Antigrindina cheltuie 50 mil euro anual.inseamna 15 lei pt fiecare cetățean al României. și incidenta grindinei a rămas aceasi.Adica în medie 1-1.5 evenimente pe an cu 1.5 % din teritoriu afectat..IN ZONELE CU PLOI PUTINE INDUCE SI SECETA.Nu mai aruncati banii.Luati exemplul tarilor din vest.
View CommentAdrian Mocanu fermier din Prahova 1500ha.