FOTO/VIDEO. A început protestul fermierilor și la Satu Mare. Au ajuns cu utilajele pe centura municipiului
Zeci de fermieri sătmăreni au ieșit în această dimineață cu utilajele să protesteze, atât la Satu Mare cât și la Carei. Aceștia s-au adunat pe centurile celor două municipii, alăturându-se astfel celorlalți protestatari din țară. Fermierii cer un plan de acțiune integrat, care să-i ajute să gestioneze criza economico-financiară. Protestul de la Satu Mare a fost anunțat pe paginile de socializare, dar nu are un organizator asumat.
UPDATE 16:00 După negocieri cu autoritățile județene și locale, protestatarii din municipiul Satu Mare au primit avizul de a intrat cu utilajele și camioanele în municipiul Satu Mare
Pentru că protestul a fost unul eminamente pașnic, iar participanții, chiar și în lipsa unui organizator, au respectat toate regulile protestului, autoritățile județene și cele municipale au decis să permită intrarea acestora cu utilaje și camioane în municipiul Satu Mare. Tranzitarea a avut loc pe traseul Parcul Industrial Sud – Drumul Careiului, fără a fi înregistrate, până la această oră, incidente în trafic.
UPDATE 11:00 Probleme în traficul din Carei după ce protestatarii din zonă au ajuns cu utilajele în oraș. Peste 100 de fermieri protestează și în zona Careiului.
UPDATE 10:40 Zeci de fermieri protestează și în Carei. Circa 65 de utilaje au pornit în coloană pe centura Careiului.
UPDATE 10:12 Mai mulți fermieri, dar și transportatori au ajuns la protestul din Satu Mare. Protestatarii au pornit în coloană pe centura municipiului Satu Mare, în semn de solidaritate cu protestatarii din alte județe ale țării, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situația în care se află agricultura din țară.
Fermierilor li s-au alăturat și transportatorii care cer micșorarea RCA.
În total, circa 80 – 90 de utilaje ale fermierilor și camioane ale transportatorilor formează coloana care se deplasează pe centura municipiului Satu Mare.
Un protest similar este în desfășurare și pe varianta de ocolire a municipiului Carei.
La ora 9, ora anunțată pentru începerea protestului, pe centura Sătmarului erau mai mulți polițiști decât protestatari. Primii care au ajuns cu utilajele au fost doi fermieri din Vetiș, au urmat apoi cei din Doba și Craidorolț, dar alții sunt încă așteptați să ajungă la locul de întâlnire.
Fermierii prezenți au precizat că își propun să fie un protest pașnic și se așteaptă ca în următoarele ore să li se alăture și transportatorii. Unii fermieri nu au venit singuri, ci și-au adus și copiii la proteste, spunând că guvernul amanetează viitorul acestora prin lipsa măsurilor care să protejeze agricultura autohtonă.
La ora 9. 20, circualția în zonă se desfășura normal, fără restricții.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, anunță că „salută semnarea astăzi, luni – 15 ianuarie, a acordului dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu.” „Reprezentații organizațiilor membre în AAC apreciază că această listă de măsuri, cu termene asumate, reprezintă un prim pas în rezolvarea problemelor fermierilor”. Membrii lor au anunțat că renunță, de ieri, la proteste.
LISTA revendicărilor fermierilor
În cazul fermierilor, revendicările acestora au fost sintetizate într-o listă de către Clubul Fermierilor Români.
Doleanțele lor sunt o parte a unui Plan de acțiune integrat de gestiune a crizei economico-financiare cu care se confruntă fermierii români, prin impactul cumulat al efectelor războiului din Ucraina, secetei din ultimii ani, volatilității prețurilor la inputuri și diminuării ofertei comerciale aferente cerealelor și oleaginoaselor autohtone.
- Acordarea subvențiilor APIA aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024, inclusiv pentru fermierii aflați în eșantionul de control clasic și prin teledetecție, precum și accelerarea proceselor pentru compensările financiare asociate celorlalte scheme de plată directă (eco-scheme, măsuri de agro-mediu etc.).
- Compensarea pierderilor fermierilor afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE și pot pune în pericol siguranța alimentară, dar și de tranzitul cerealelor și oleaginoaselor ucrainene: minim 60 EURO/tonă comercializată, prin acordarea unui ajutor de stat, conform cadrului de ajutor de stat adoptat de Comisia Europeană care permite ca statele membre să acorde până la 280.000 Euro/fermă și până la 2,5 milioane EURO/IMM din industria agroalimentară. Evidențiem diferența între prețurile bursiere și cele oferite fermierilor români de traderi în Portul Constanța.
- Oferirea unor subvenții aferente pierderilor cauzate de volatilitatea prețurilor de comercializare a cerealelor și oleaginoaselor în anul agricol 2023 – 3 EURO/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024.
- Oferirea unor linii de creditare avantajoase antreprenorilor din agricultură cu garanții guvernamentale, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activității în anul curent – lansarea operațională a Creditului Agricol și Creditul Fermierului.
- Continuarea programelor AGRO IMM INVEST și RURAL INVEST prin creșterea plafoanelor de garantare și a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanție FGCR, precum și extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B și C, demers realizat în colaborare cu BNR și instituțiile bancare.
- Plata cheltuielilor privind compensarea parțială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafețelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023.Bugetarea integrală a plăților parțiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole (în prezent: alocări realizate de ANIF în limita fondurilor disponibile).
- Echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1, indiferent de masa maximă autorizată a utilajului agricol.
- Adoptarea unor decizii, la nivel național (caz de forță majoră) și european privind derogarea de la aplicarea Gaec 7 și 8 pentru anul curent, și oferirea unui răspuns cert fermierilor români până la finalul lunii ianuarie – doar astfel aceștia își mai pot realiza o prognoză în privința gestionării eficiente a culturilor agricole pentru anul 2024.
- Sprijinirea fermierilor afectați de secetă pentru pierderile suferite aferente producției și valorificării cerealeloși oleaginoaselor pentru culturile de toamnă 2022, prin acordarea unui ajutor de stat, având la bază cadrul temporar Ucraina în valoare de 100 EURO/ hectar.
- Asigurarea unei competiții corecte pe piața comună europeană (inclusiv statele aflate într-un proces de aderare la UE) în ceea ce privește importul produselor agroalimentare care prezintă standarde neconforme regulamentelor europene privind agricultura, mediul și sănătatea consumatorilor europeni.
- Stabilirea unei scheme de microcreditare care să permită accesul facil și rapid a fermierilor români la surse financiare atât de necesare afacerilor agricole de dimensiuni mici și medii, în vederea evitării renunțării la activitatea desfășurată.
- Protejarea pieței interne prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal și respectarea cerințelor UE. Multe produse ucrainene își schimbă originea în Rep. Moldova și Bulgaria, iar apoi sunt comercializate pe teritoriul României.
- Revizuirea legislației fiscale în ceea ce privește taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 mil. EURO, precum și a instituțiilor bancare. Solicităm identificarea unei soluții optime prin care sectorul agroalimentar să fie exceptat, deoarece în mod firesc cei 1% deduși din cifra de afaceri a firmelor mari și cei 2% din cifra de afaceri a instituțiilor bancare, se extrag din prețul mărfurilor. Ulterior, în etapa procesării materiei prime și a comercializării produselor finite în zona de retail, acești 3% se regăsesc în prețul de raft, pe care consumatorul îl plătește. Practic, fermierul va plăti cei 3% , iar consumatorul final aceeași pondere, tot 3%.
- Asumarea de către Guvernul României a proiectului strategic privind extinderea capacității și adaptarea proceselor logistice aferente Portului Constanța pentru asigurarea accesului cu prioritate a mărfurilor din România la export.
Toate drepturile rezervate. Textele, informațiile, datele, imaginile, graficele, sunetele, animațiile și materialele video, precum și dispunerea lor pe paginile de Internet Asociația Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă se supun legii protecției drepturilor de autor și altor legi de protecție. Copierea, reproducerea, distribuirea acestora sau întreprinderea oricărei acțiuni similare fără acordul deținătorului Asociația Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă și fără menționarea sursei sunt interzise prin lege, orice reproducere integrală sau parțială putând fi realizată doar cu acordul deținătorului.