O ursoaică cu doi pui a fost surprinsă de camerele de supraveghere în zona văii Brada Mare, iar salvamontiștii sătmăreni spun că animalul a fost văzut și în jurul cabanelor de la Luna Șes. Turiștii sunt îndemnați ca, odată cu ridicarea restricțiilor, să nu facă drumeții solitare, ci în grupuri restrânse.
O ursoaică cu doi pui a fost suprinsă de camerele de supraveghere din zona văii Brada Mare, spun salvamontiștii sătmăreni care au și publicat imagini cu mamiferul aflat în căutare de hrană prin pădurile județului. Potrivit SPJS, cel mai probabil ursoaica și-a mărit spațiul de patrulare odată cu reducerea activităților umane ca urmare a epidemiei de COVID-19, iar ea a fost observată și în zona cabanelor de la Luna Șes.
„Prin bunăvoința domnului pădurar Șnep Bogdan, avem două poze cu ursul care sălăsluiește în zona văii Brada Mare și care datorită lipsei activității turistice datorate restricțiilor impuse de pandemia Covid-19 și-a lărgit ,,zona de patrulare” în vederea procurării hranei, fiind observat în apropierea pensiunilor de la Luna Șes”, spun cei de la Serviciul Salvamont.
Salvamontiștii au și o recomandare pentru sătmărenii care, după ridicarea restricțiilor, se pregătesc de drumeții în zonă: să evite plimbările solitare.
„În această ordine de idei, recomandăm turiștilor șă nu facă drumeții solitare, deplasarea pe munte să se facă în grupuri restrânse de câte 2-3 persoane, cu respectarea distanțării sociale și doar pe traseele amenajate”, mai spun cei de la Serviciul Salvamont.
Activitatea salvamontiștilor sătmăreni din ultimele săptămâni s-a axat pe întreținerea traseelor omologate și amenajarea de noi trasee. Astfel, două trasee montane în curs de omologare și care, până la ridicarea stării de urgență vor putea fi parcurse în siguranță, asemenea celor cinci, deja omologate.
În ceea ce privește prezența urșilor la noi în județ, odată cu recensământul animalelor sălbatice s-a precizat că urșii din județul Maramureș se mai aventurează ocazional, după hrană, și în pădurile din Satu Mare.
Unul dintre tasee se găsește în comuna Bătarci, la aproximativ 45 km de Satu Mare, punctul de intrare în traseu găsindu-se în dreptul pălinciilor situate la ieșirea din satul Tămășeni, având ca punct terminus ruinele cetății Tămășeni, din dealul Cetățuia. Este un traseu ușor care nu necesită echipament special de munte, recomandat tuturor categoriilor de vârstă, având o diferență de nivel de 150 m și care se poate parcurge dus-întors cu vizitarea ruinelor, într-un interval deaproximativ 3 ore.
Al doilea traseu recomandat este de fapt un circuit format din Traseul Cruce Roșie (Borcut Luna-Izvor Trestia) și jumătatea inferioară a traseului Triunghi Roșu (Parcare Telescaun-Poiana Soci). Este un traseu ușor, panoramic, care nu necesită echipament special de munte, recomandat tuturor categoriilor de vârstă, care se poate parcurge în circa 3.30 – 4 ore având pe parcursul lui un loc de popas și două izvoare amenajate. Traseul este în curs de amenajare, dar va fi semnalizat corespunzător pentru a fi parcurs în siguranță, de la data de 15 mai 2020.