FOTO. Tragedie în județul vecin. Doi tineri au murit înecați după ce au mers la scăldat. Al treilea a reușit să se salveze
Tragedie la un baraj de pe raza comunei Satulung, județul Maramureș. Trei tineri cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani au intrat în apă pentru a se răcori. Doi dintre aceștia au dispărut. Cel de-al treilea a reușit să ajungă la mal și a sunat la 112 pentru a cere ajutor.
La fața locului au fost trimise echipajele pompierilor militari de la ISU Maramureș din Baia Mare și Șomcuta Mare. Aceștia au început căutările.
„La ora 20:15, un apel la numărul unic de urgență 112 a raportat că două persoane, una de 19 ani și cealaltă de 34 de ani, s-ar fi înecat într-o baltă din localitatea Satulung, în zona Castelului Teleki. La fața locului au intervenit echipe din cadrul Detașamentului de Pompieri Baia Mare și gărzii de intervenție Șomcuta Mare, inclusiv echipaje de prim ajutor SMURD, o autospecială de stingere, o barcă pneumatică cu doi scafandri și un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, cu un total de 12 pompieri militari”, au precizat cei de la ISU Maramureș.
Cele două persoane au fost găsite și extrase din apă, însă, în ciuda aplicării manevrelor de resuscitare, ambele au fost declarate decedate.
Tragedia din Maramureș nu este singulară. Deja în această săptămână, trei copii din două județe ale țării au fost dați dispăruți în ape după ce s-au dus la scăldat. Doi dintre ei au fost găsiți decedați.
Pompierii au tras repetate semnale de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de scăldatul în zone neamenajate.
„În sezonul cald creşte numărul persoanelor care aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, lacurilor şi canalelor de aceea este important ca cetățenii să conștientizeze riscul pe care şi-l asumă dacă se scaldă în locuri neamenajate unde există avertismentul „Scăldatul interzis””, au precizat în repetate rânduri cei de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență.
Recomandări:
• frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
• respectaţi întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement;
• evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
• nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
• nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
• nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte;
• să nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.