FOTO. Tânăr ucrainean salvat de pe o stâncă de salvamontiștii sătmăreni. Au salvat și un vârstnic rătăcit prin pădure
Salvamontiștii sătmărnei s-au confruntat cu două cazuri aparte de la începutul lunii în curs. Aceștia au intervenit pentru salvarea unui tânăr blocat deasupra unui perete stâncos, după o noapte petrecută pe munte, chiar în perioada în care județul nostru a fost lovit de furtuni violente. Salvamontiștii au fost solicitați să intervină și pentru găsirea unei persoane vârstnice rătăcite prin pădure.
Un caz aparte a constat în localizarea și recuperarea unui tânăr blocat deasupra unui perete stâncos din Gemenele Cămărzanei, Munții Oașului. După o noapte întreagă nedormită prin munte, surprins și de cea de-a doua furtună violentă, acesta a apelat la operatorul 112 solicitând sprijinul Salvamont Satu Mare pentru a-l coborî în siguranță de pe munte.
După mai mult de o oră de căutare, pe o vreme dezlănțuită, cu tunete și fulgere, cu sprijinul patrulei de serviciu al Poliției de frontieră Negrești Oaș și având în permanență suportul informatic și de comunicații al STS România, acesta a fost localizat și recuperat în siguranță, iar după acordarea primului ajutor calificat a fost coborât de pe munte și predat către Serviciul Județean de Ambulanță.
„Al doilea caz pe care-l menționăm, este cel al unei persoane vârstnice cu probleme neurologice, rătăcite într-un sector de pădure din Culmea Codrului, în timp ce se găsea alături de familie la cules de ciuperci. Ineditul asupra căruia dorim să insistăm, constă în faptul că familia cunoștea aceste probleme și totuși au pierdut-o din grup, iar după ruperea contactului vizual aceasta nu a mai fost de găsit, căutările ulterioare fiind în zadar, astfel apelându-se SNUAU 112.
Intenția familiei a fost una bună, o terapie în natură pentru persoanele vârstnice cu afecțiuni fiind extrem de benefică, dar în aceste cazuri și responsabilitatea este pe măsură! Recomandările noastre, ținând cont că a început culesul ciupercilor și recolta este una frumoasă care atrage zeci de pasionați, sunt următoarele: -copiii și vârstnicii, în special cei cu anumite afecțiuni psihice sau de comportament, să fie însoțiți în permanență.-aceștia în special și toți participanții în general să aibă asupra lor un telefon cu bateria încărcată, recomandate fiind telefoanele de generație nouă, pentru a putea fi localizate AML de către operatorii 112.- dacă se constată lipsa unei persoane, care după căutări imediate, apelare prin voce sau telefon nu răspunde, practic constatându-se dispariția persoanei, să anunțe imediat operatorii 112 în vederea alertării echipelor de intervenție.Dacă sunt respectate, aceste câteva recomandări minimale, ne vor asigura siguranța și confortul dorit în petrecerea timpului liber din mijlocul naturii!”, spun cei de la Serviciul Salvamont Satu Mare.