FOTO. Băut și fără permis, tânărul din Satu Mare a provocat un accident mortal. A scăpat de închisoare

Un bărbat de 28 de ani, din comuna Săuca, județul Satu Mare, a fost condamnat de Judecătoria Marghita la 2 ani și 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 3 ani, pentru un accident mortal pe care l-a provocat la începutul anului 2019, când a condus băut și fără permis.
Pe 6 ianuarie 2019, în jurul orei 20:50, Pál Sándor Veress a pierdut controlul mașinii cu care circula pe DJ 191, între localitățile bihorene Păgaia și Viișoara. Într-o curbă la stânga a intrat pe sensul opus și s-a izbit frontal de un alt autoturism care circula regulamentar, titrează jurnaliștii de la BihOn.
Impactul extrem de violent a dus la moartea șoferului nevinovat, de doar 21 de ani, din localitatea bihoreană Ghenetea, și la rănirea a opt persoane, printre care și Sándor Veress, ajuns în stare gravă la spital. La Urgențe au fost transportate atunci trei persoane de 19, 26 și 30 de ani, pasageri în mașina condusă de sătmărean, alături de un bărbat de 21 de ani, din Marghita, aflat în celălalt autoturism.
Trei adolescente, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, din localitatea sătmăreană Tășnad, au fost rănite ușor. Ele se aflau în vehiculul care se deplasa regulamentar.
Ancheta a scos la iveală că, pe lângă faptul că nu avea permis, autorul accidentului era băut, având o alcoolemie în sânge de peste 2 la mie. Mașina pe care o conducea nu era asigurat RCA și avea cauciucuri de iarnă doar pe spate, în timp ce una dintre anvelopele de iarnă de pe partea din față era foarte uzată.
Doi dintre răniți au avut nevoie de 60, respectiv 85 de zile de îngrijiri medicale, având răni la cap sau fracturi. Și șoferul vinovat suferit mai multe intervenţii chirurgicale și a stat un timp îndelungat pe patul de spital. Specialiștii au stabilit că a suferit de stres postraumatic în urma accidentului și și-a revenit cu greu, chiar și la 6 ani de la accident fiind încă în recuperare.
Pál Sándor Veress și-a recunoscut fapta, iar prin sentința din 14 februarie 2025 a fost obligat de instanța din Marghita să muncească 60 de zile în folosul comunității și să achite 5.000 de lei Spitalului Județean din Oradea, contravaloarea îngrijirilor în cazul a doi dintre răniți.
El a scăpat de acuzația de vătămare corporală din culpă, în cazul răniților, pentru că fapta s-a prescris. O parte dintre persoanele vătămate au primit despăgubiri de la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, asociație pe care Judecătoria Marghita a obligat-o să-i achite unei rănite daune morale de 125.000 de lei.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată, în termen de 10 zile, la Curtea de Apel Oradea.
