FOTO. Surpriză de proporții pentru zece „copii harnici de sub Codru”. Moșul SamCivica le-a oferit în dar laptopuri
Asociația SamCivica a finalizat o nouă campanie de Crăciun. De această dată, ONG-ul a oferit zece laptopuri unor copii din Homoroade care au obținut rezultate foarte bune și bune la învățătură. Campania este parte a proiectelor de susținere a excelenței la învățătură.
În luna noiembrie, asociația SamCivica a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru achiziționarea a zece laptopuri pentru elevi din Homoroade care au obținut rezultate foarte bune și bune la învățătură.
Grație sătmărenilor generoși, într-o lună de zile, Asociația a reușit să strângă fondurile necesare pentru achiziționarea laptopurilor.
Astăzi, membrii SamCivica au fost prezenți la un eveniment organizat de comunitatea din Homoroade și au profitat de ocazie pentru a-i premia pe copii și a le înmâna laptopurile, pe care au fost deja instalate programele de operare, astfel încât sunt gata pentru a fi untilizate la învățătură.
SamCivica a dorit să mulțumească tuturor sătmărenilor care au fost alături de Asociație în cadrul campaniei și au venit în sprijinul elevilor.
Cam multe cadouri pentru 1 singur loc. Părerea mea e că se motivau elevi din mai multe comune dacă se făcea un mic concurs între elevi claselor 5-8 de compunere literară sau ceva cu un premiu surpriză. Așa aveam 10 comune care ar fi avut copii motivați să învețe și să fie buni la carte.
Acum oricum nu e de desconsiderat intenția de a îi răsplăti pe copiii care învață, însă mă gândesc la promovarea literaturii române și a creației românești, pentru că trebuie să continue literatura, nu e ca și cum ne putem baza pe literatura veche, doar pentru că e veche ca fiind genială în contextul modern și ce ar trebui să învețe tineri despre lumea de astăzi.
Nu vorbesc despre lucruri rele, ci despre conștiința unei societăți curate, cu mai puține crime, furturi, violuri, violență, cu mai mult respect pe drepturi umane și egalitate între bărbat și femeie. Părerea mea este că literatura românească e mult prea plictisitoare față de cât de fascinante pot fi filmele și serialele moderne adaptate după o carte.
Poate că vom prinde un viitor unde literatura se va studia și văzând un serial și trăgând concluzia a ce a vrut serialul bazat pe carte să transmită, regizorul, diferența între partea filmată și cartea propriu zisă fiind poate adusă de un profesor de literatură, oricum tineri majoritatea nu mai citesc o carte, însă la filme și seriale, parcă nu te simți obligat să te uiți forțat la ceva literar, care nu îți poate reda atmosfera diferitelor epoci. O să îi fie oricum greu oricărui copil pe viitor să își amintească o odaie tradițională, având lumea în schimbare, cum o să îi fie la fel de greu să înțeleagă de ce învață niște opere vechi și nu învață autori mai aproape de vremurile de astăzi, nu cred că mintea unui adolescent e încântată ca nică mergea cu vacile pe pășune în loc să meargă la școală, ce transmitem unui elev de etnie care ajunge să studieze la liceu o astfel de operă. Că sărăcia ii e predestinată să îl arunce la mânat animalele pe câmp?
Îmi vine tot mai greu să cred că sistemul nostru educațional realizează lipsurile și nevoia de evoluate la standarde mai înalte.
Copiii stau într-o cușcă literară, doar pentru că altfel ar fi mult mai greu să fie evaluați la bac, dacă ar vorbi despre cartea unor autori străini care să respecte o tematică și care să le fie mult mai ușor de reținut {căci o poate urmări pe un serial sau film sau e mai fascinant să o citești}.
Învățământul în sine se teme de ideea unei literaturi libere, scrisă pe o judecată în limba română a unor autori străini, pentru că în realitate copiilor nu le este permis, decât să urmeze autori români când au o anumită cerință la bac. Și această îngrădire e chiar și în sistemul educațional superior, unde tineri învață lucruri care erau de bază și esențiale în comunism, dar numai sunt la fel de utile și necesare astăzi, în timp ce alte lucruri sunt mult mai necesare astăzi, universitatea în general nu evoluează pe cât ar trebui, deși tehnologia este parte din viața de zi cu zi mult mai mult.
Cineva se teme îngrozitor de mult să învețe lucruri mult mai esențiale pentru o societate de viitor. Și eu am studiat Limba Română în liceu, dar aceste opere se referă la a învăța conotația unor curente literare, imagine artistice literare, însă nu o să ne folosească niciodată, pentru că lumea nu mai vorbește în limbaj artistic literar. Numai are sens în ziua de astăzi să ascunzi ceea ce vrei să spui cu voce tare, numai e nimic văzut vulgar, sau scandalos în literatura de azi. Cu excepția corupției și relațiilor mafiote și a furturilor din . Oare chiar mai învață copii ceea ce trebuie la școală, nu cred că Literatura Română a avut impactul care îl au filmele artistice și serialele, în formarea omului care privește actul artistic și timpurile în diferite societăți din lume. Literatura străină are efectul acela de a trezi în tine o entitate mai civilizată și mai de bun gust, dar în același timp te poate arunca și pe căi greșite dacă ești influențabil și nu judeci corect ceea ce urmărești.
View Comment