FOTO. Sunteți pozitiv la COVID? Tot ce trebuie să faceți. Sfaturile unui medic renumit
Căpitan Oana STANCU, șef secție Boli Infecțioase, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, transmite sfaturi vitale în cazul persoanelor depistate pozitiv cu noul COVID.
Redăm mai jos textul întreg:
”Infecția cu coronavirus este o boală respiratorie acută din ce în ce mai răspândita la nivel global. Trebuie să ne obișnuim să coexistăm cu acest virus și să înțelegem că această afecțiune nu este sinonimă cu moartea. În acest sens, expunem câteva idei despre atitudinea adoptată în cazul în care sunteți pozitivi la testul Real Time PCR ce detectează ARN viral.
Recomandări pentru protecția împotriva COVID-19: Spălarea regulată cu apă și săpun a măinilor; Purtarea maștii de protecție; Păstrarea distanței sociale; Dezinfecția suprafețelor de lucru; Aerisirea încăperilor.
Ce se întamplă în cazul în care sunteți confirmați cu COVID-19?NU DISPERAȚI!
Un procent mare dintre pacienții diagnosticați cu COVID 19 sunt asimptomatici sau prezintă simptome ușoare cum ar fi: tuse, lipsa gustului și a mirosului, durere de gât, nas înfundat. Pentru aceste forme de boală, se recomandă izolarea la domiciliu și este bine să vă pregătiți.
Spuneți apropiaților cu care ați luat contact că pot fi expuși la infecția cu COVID-19. O persoană infectată poate contamina alte persoane începând cu 48 de ore (sau 2 zile) înainte de debutul simptomatologiei sau pozitivării testului. Informând la timp apropiații de expunerea virală, veți ajuta la protecția oamenilor din jur!
Lucruri pe care ar trebui să le cumpărați din timp:
Paracetamol (pentru tratamentul simptomelor și a febrei peste 38 ° C, aveti grijă sa nu depașiti doza recomandată), Vitamine și minerale (C, D, zinc, magneziu, seleniu) Mierea, propolisul si lămâia pot contribui la întărirea imunității.
Hidratează-te, bea lichide! Odihniți-vă! Ieșitul din casă este interzis!
Chiar daca vă simțiți mai bine, este posibil să fiți încă infecțioși timp de 14 zile. Nu luați antibiotic! Infecția COVID-19 este una virală, antibioticele sunt prescrise de medic doar în condiții de suprainfecție bacteriană!
Dacă nu locuiți singuri: izolați-vă singuri în dormitor; igienizați-vă lenjeria de pat și hainele în mod frecvent; curățați baia și suprafețele cu soluții de igienizare recomandate; evitați să împărțiți vesela, paharele de băutură, ustensilele de mâncat, prosoapele cu persoanele cu care locuiți; aerisiți regulat încăperea.
Monitorizați-vă singuri temperatura și simptomele. În cazul în care sunteți diagnosticați cu ASTM BRONȘIC și sunteți sub tratament inhalator, nu opriți sub nici o formă administrarea acestuia.
Evitați antiinflamatoarele nesteroidiene (Nurofen, Ketonal…)Daca aveți o suferință pulmonară/cardiologică preexistentă, sau sunteți sub tratament imunosupresor luați legătura cu medicul dumneavoastră curant. Cand trebuie sa mergeti la spital?
Probleme cu respirația, Febra foarte ridicată (peste 39 ° C) ce nu scade cu medicamente (Paracetamol), Durerea persistentă sau presiunea în piept,Confuzie,Incapacitate de a sta treaz sau de a vă ridica din pat, Dacă sunteți îngrijorat, sau în suferință sau simțiți că simptomele dumneavoastră se înrăutățesc.
Cu ce va deplasati spre spital?
Sunați la Serviciul de Urgenta 112 si specificați că sunteți COVID-19 pozitiv și că starea dumneavoastră s-a agravat.
Ce se intamplă în cazul în care copilul dumneavoastră este infectat?
O ușurare majoră pentru voi, părinții, este faptul că aceștia se descurcă foarte bine cu coronavirusul – de obicei se vindecă în câteva zile (dar vor fi în continuare infecțioși) și trebuie doar să utilizați dozarea pediatrică a medicamentelor. Fiți calmi, pregătiți-vă rațional și totul va fi bine!”