FOTO. Somnul minții! Un sătmărean a sunat la 112 pentru că a visat urât!
Un sătmărean a sunat la 112 din cauza unui coșmar. Bărbatul a solicitat ambulanța și a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, titrează satumareonline, care redă și mărturia unui asistent medical, sătul de cazurile non-urgente care blochează actul medical și iau resurse de la pacienții cu condiții cu adevărat grave.
Sătmăreanul ar fi visat urât și a s-a speriat, așa că a sunat la 112 și a cerut o ambulanță pentru un transport de urgență la spital, precizează satumareonline. Bărbatul, în vârstă de circa 50 de ani, a fost consultat de medici, pentru că acuza palpitații, a luat un agocalmin, iar spre orele dimineții a plecat acasă, după ce doctorii i-au făcut și un set complet de analize.
Întâmplarea ar putea părea ilară, dar nu e, spune un asistent medical de la UPU, a cărui mărturie vorbește despre mulțimea de cazuri non-urgente care ajung să blocheze unitatea.
„Sună Giani din Stâna, de exemplu, că-l doare la inimă. Trimitem ambulanța după el, ajunge la noi, trece de triaj, n-are nici pe dracu, iese lejer pe ușa de la UPU direct în Piața Someș, la frații lui care vând lebeniță. Sau ne sună unul de pe Oituzului, la doi pași de UPU, că-i constipat de două săptămâni și să trimitem ambulanță după el. Sau vine Anetka de la barăcile de pe Toamnei, să-i facem test, să vadă dacă-i gravidă. Am avut o discuție la telefon ca în filmele cu proști cu cineva care zicea că-l doare capul și să trimitem ambulanță. Îl întreb: – De când vă doare? Zice: – De 15 ani!!! :)))))))”, a precizat asistentul medical.
Iar unii sunt clienți fideli ai Unității de Primiri Urgențe, a mai precizat cadrul medical, având zeci de vizite pe an la UPU.
„Avem clienți fideli, cu câte 60 de prezentări la UPU în fiecare an, pe care-i știm după nume și le cunoaștem deja toată povestea de viață. Evident, n-au nici o problemă de sănătate, dar le place să se plimbe cu ambulanța și să socializeze”, mai spune asistentul.
Iar Unitatea de Primiri Urgențe deservește între județul, astfel că, atunci când sunt probleme la alte spitale, pacienții ajung tot la Satu Mare. Dacă mai adăugăm cazurilor de „ipohondrii”, cum spune asistentul, activitatea UPU ajunge la limită, cu „200 de pacienți pe o tură de 12 ore, la 2 medici”.
Asta în timp ce, sătmărenii nu prea știu de centrele de permanență, special create pentru a oferi o gură de aer pentru unitățile de urgențe.
„Asta în timp ce nimeni nu are habar ce-s alea Centre de Permanență sau unde sunt, iar medicii care fac de serviciu la centrele respective trag câte-un pui de somn în cea mai mare parte a nopții și încasează cam 1.000 de lei pe gardă”, a mai precizat asistentul.