Peste 140 de persoane, victime ale unui grup infracțional organizat, au fost eliberate de polițiștii spanioli în urma unei ample operațiuni care a vizat traficul de persoane. Oamenii erau ținuți în condiții inumane, erau înfometați și în schimbul muncii prestat primeau sume infime. Victimele, spun autoritățile din Spania, erau cetățeni români și moldoveni.
Garda Civilă din Spania a destructurat un grup infracțional organizat specializat în traficul de persoane. Membrii grupării se ocupau de recrutarea cetățenilor din estul Europei, în special români și moldoveni, cărora le promiteau o viață mai bună în Spania. Singurul scop al infractorilor, spun autoritățile spaniole, a fost acela de a-i exploata pe muncitori, punându-i să lucreze în agricultură, la cules de căpșuni, măsline sau struguri, în fucție de sezon.
„Victimele erau transportate la diferite locați, acolo unde erau puși să lucreze în condiții inumane și locuiau în adăposturi improvizate, supraglomerate și fără respectarea drepturilor fundamentale”, se arată într-un comunicat al Gărzii Civile din Spania.
În urma operațiunii de amploare, 16 persoane din provinciile Jaén, Huelva, Córdoba, Badajoz și Albacete au fost arestate, toți membri ai grupări, care se ocupau de recrutarea, transferul și controlarea victimelor. Alături ce cei 16 sunt cercetați și 5 oameni de afaceri, bănuiți că au profitat de pe urma legăturilor cu grupul infracțional.
În total, au fost eliberate 145 de victime în urma perchezițiilor, iar 18 au fost identificate. Este vorba de cetățeni români și moldoveni, care au fost eliberați și transferați în grija diferitelor ONG-uri.
În ceea ce privește modul de operare, grupul posta inclusiv anunțuri de angajare în mediul online și le promitea oamenilor locuri de muncă bine plătite, în condiții decente. Autoritățile madrilene spun că gruparea acționa nu doar în diferite provincii din Spania, ci și în Portugalia, tot în agricultură. Acesta este și motivul pentru care anchetatorii au contactat Europol-ul.
Victimele primeau asigurări din partea exploatatorilor că vor avea condiții de trai mai bune ca și cele de acasă, doar că odată ajunși în occident, oamenii erau ținuți într-un regim de semi-sclavie, spun spanioli. În unele situații, victimele ajungeau să nu mănânce cu zilele, au mai descoperit anchetatorii. Ziarele din Spania titrează și faptul că muncitorilor li s-ar fi dat mâncare de câine.
În timp ce muncitorii trăiau și lucrau în condiții mizere, capii rețelei se bucurau de luxul dobândit în urma exploatării celor vulnerabili. Ancheta a arătat că infractorii ajungeau să câștige peste 1 milion de euro lunar doar din facturile emise de societățile care aveau nevoie de muncitori în agricultură.
În urma perchezițiilor au fost confiscate și cinci autoturisme care era folosite pentru transferul victimelor, dar și două automobile de lux, utilizate de liderii organizației.
În total au fost făcute 15 percehziții, patru dintre ele la fermele la care lucrau românii și moldovenii.
Autoritățile din Spania mai precizează și faptul că o parte dintre victime au reușit să se reintegreze în societate cu ajutorul ONG-urile de profil care luptă împotriva sclaviei moderne.
Potrivit presei din peninsulă, aproximativ 600 de persoane ar fi căzut victime ale rețelei de-a lungul timpului.