FOTO. Scandalul primelor ilegale la Apaserv. Consilierii sătmăreni tremură de frică
Consiliul Local Satu Mare a amânat, în ședința de astăzi, proiectul de hotărâre prin care administratorul public al municipiului Satu Mare, Maskulik Csaba, trebuia să fie mandatat să voteze, în cadrul Asociație de Dezvoltare Intracomunitară Apă-Canal, deschiderea unui proces în instanță împotriva directorului Dan Stegerean. Și asta pentru a se recupera un prejudiciu de 1,16 milioane de lei, pe care Fiscul îl impută celor de la Apaserv, în urma acordării unor prime și bonusuri ilegale.
Președintele Comisiei juridice din cadrul Consiliului Local, avocatul Ștefan Ressler, a atacat decizia Consiliului de Administrație al Apaserv, în sensul că nu este este abilitat legal să ceară tragerea la răspundere a nimănui.
Această decizie fiind a membrilor Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Apă-Canal Satu Mare, a spus Ressler, citând actul constitutiv al Apaserv. Se pare că până la ședința următoare a forului se mai trage de timp.
De altfel, mai mulți consilieri locali au opinat că: „nu noi am făcut prejudiciul, nu e corect să fim atrași într-o capcană, să ajungem să plătim noi”. Toți consilierii au fost de acord cu această poziție, așa că proiectul s-a amânat. Iar consilierii au scăpat pentru moment.
Un proces de ochii lumii
Procesul care se vrea a fi intentat împotriva lui Dan Stegerean este unul de ochii Fiscului. De ce? Nimic mai simplu: dacă nu s-ar deschide acest demers – sinonim cu un simulacru – Administrația Finanțelor Publice ar aprecia că nu au fost luate toate măsurile necesare pentru reîntregirea patrimoniului Apaserv şi vor dispune recuperarea acestuia de la persoanele responsabile de neluarea măsurilor sau neluarea în termen a măsurilor de recuperare. Adică, de la ceilalți directori și membri ai Consiliului de Administrație și de la consilierii locali sătmăreni.
În concluzie, toată lumea încearcă să fugă de răspundere.
Cum de s-a ajuns aici
Conducerea Apaserv Satu Mare a dispus, în perioada 2015 – 2016, acordarea de prime pentru 410 angajați. Doar că în urma unor controale efectuate în anii 2017 și 2018 de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj Napoca s-a stabilit că premiile și majorările salariale acordate angajaților s-ar fi făcut în mod ilegal.
Pe cale de consecință, Fisc-ul a solicitat ”dipunerea de măsuri pentru reîntregirea patrimoniului societății cu suma de 1.160.000 lei și 496.000 lei”. Adică, peste 1,65 milioane de lei (peste 350.000 de euro). Distribuirea către angajați a acestor bani a fost făcuta pe baza declarării unui profit anual, pe anii 2015 și 2016, care a fost declarat mai mare decât era în realitate, spune Fiscul.
De ce Stegerean este tras la răspundere
În perioada 2015-2016, director general al societăţii a fost Dan Stegerean, care în această calitate a dispus efectuarea plăţilor către salariaţii Apaserv Satu Mare SA cu titlul de majorări salariale, prime ocazionale – ianuarie 2016, prime ocazionale – aprilie 2016, prime ocazionale – decembrie 2016.
Urmare a dezbaterilor din Consiliu de Administraţie, privind modul de ducere la indeplinire a măsurilor dispuse de ANAF, a fost mandatat același Dan Stegerean. Din cauza tergiversării ducerii la îndeplinire a măsurilor din Dispoziţiile obligatorii, societatea a fost amendată de Fisc cu suma de 30.000 lei.
Apaserv i-a dat în judecată pe cei 410 angajați
Obligată să recupereze banii, conducerea Apaserv a demarat în instanţă litigiile împotriva salariaţilor. Doar că instanțele de judecată au decis că nu se impune restituirea sumelor de către salariaţi, dispoziţiile obligatorii emise de Finanţe trebuie interpretate în sensul recuperării prejudiciului de la persoanele responsabile de acordarea acestor sume către salariaţi, respectiv directorul Dan Stegerean.
Stegerean ar putea scăpa
Dan Stegerean a primit și o veste bună, având șanse mari să scape de plata acestei sume uriașe. Și asta pentru că demararea acțiunii în răspundere împotriva directorul Dan Stegerean este supusă prescripției generale de 3 ani. Cum Înalta Curte de Casație și Justiție a dat ca termen de judecată ianuarie 2021, fapta este ca și prescrisă. Cu toate că termenul de la care se cuantifică este destul de incert.
De fapt sunt banii satmarenilor,luati cu japca de catre aceste capuse ordinare si care pe langa faptul ca trebuie sa inapoieze acesti bani ar trebui unii dentre ei sa faca si putina puscarie !!Nu multa,asa,vreo doi ani de caciula !!
View Commentdaca au aprobat ei pentru medici sa li atribuie apartamente, de ce să nu fi fost deacord ca să le dea si la astia de la Apaserv niște prime, că doar în Satu Mare sunt cele mai mici tarife la apa si canal!!!!!!!!!!!!!!
View Comment