FOTO. Sătmăreni indignați de scumpirea exagerată a medicamentelor, în plin sezon de răceli
Prețurile la antivirale practicate de unele farmacii, în plin sezon de viroze, i-a indignat pe unii sătmăreni. Paracetamolul a ajuns să coste chiar și de 4,5 ori mai mult, iar la unele farmacii stocul s-a și epuizat. Nu doar prețul la paracetamol a crescut, și alte medicamente folosite pentru tratarea răcelilor.
Prețurile medicamentelor utilizate pentru tratarea răcelilor au crescut, iar la unele farmacii paracetamolul a ajuns să coste și nouă lei.
Nu doar că a dat nouă lei pentru paracetamol a indiganat-o pe sătmăreancă, ci și faptul că a primit bon fiscal abia după ce l-a solicitat. Altfel, farmacista s-a mulțumit doar cu trecerea prețului pe cutiile cu medicamente.
„Ne-a făcut bonul și ne-a răspuns ironic că ei pot sa-și pună ce prețuri vor ei și că vom vedea noi ce se întâmpla când farmaciile mici vor ieși din piață”, a precizat sătmăreanca.
„Am cumpărat cu puțin peste patru lei. Nu știu dacă de la aceeași companie, dar în urmă cu trei luni am dat doi lei pe o cutie”, a precizat o altă sătmăreancă.
Și nu este singura reclamație. Mai mulți sătmăreni s-au plâns de faptul că medicamentele s-au scumpit fix în plin sezon de viroze, iar odată cu reînceperea școlii, este așteptat ca numărul celor infectați să crească. Iar în unele farmacii, medicamentele ieftine s-au epuizat rapid, așa că sătmărenilor nu le-a mai rămas altă soluție decât să dea banii pe variantele mai scumpe.
„Au spus că nu mai au paracetamol, așa că mi-au oferit altceva, care conține paracetamol, e tot pentru răceală și e fără rețetă. A costat mai mult, dar conține și ibuprofen”, a precizat un sătmărean care a avut și el nevoie de antivirale în această perioadă.
În ceea ce privește aprovizionarea cu antivirale, atât ministerul Sănătății, cât și reprezentanți ai marilor lanțuri de farmacii au precizat că nu există probleme de aprovizionare, medicamentele se află în depozite și că maxim există sincope, din cauza că cererea pe piață a explodat dintr-o dată în această perioadă.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, la nivelul județului Satu Mare, de la începutul anului și până în prezent, s-au înregistrat peste 600 de cazuri de infecții respiratorii acute, cele mai multe dintre ele la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Au fost înregistrate și zeci de cazuri de gripă, dar și peste 160 de pacienți diagnosticați cu aprindere de plămâni.