FOTO. Sătmărencele, încurajate să nască la Spitalul Județean. Mesajul medicilor din Satu Mare
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Satu Mare încurajează viitoarele mămici să aleagă unitățile spitalicești din județul Satu Mare. În acest sens, echipa medicală a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare a formulat un set de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări puse de viitoarele mămici, răspunsuri care lămuresc mai multe aspecte ce țin de la bagajul de naștere și până aproape la externare.
- CE TREBUIE SĂ CONȚINĂ BAGAJUL DE INTERNARE?
-Pentru dumneavoastră: cartea de identitate și cardul de sănătate, pijamale, lenjerie, papuci, absorbante, tacâmuri, produse de igienă personală, prosop
-Pentru bebeluș: scutece, șervețele umede, 1 sticluță, prosop, hăinuțe din bumbac: body, salopete. - AM NEVOIE DE POMPĂ DE MULS?
- Veți găsi la noi pompe electrice de muls pe care le veți putea folosi pe durata spitalizării dacă veți avea nevoie de ele.
- TREBUIE PLĂTIT ceva?
-Nu, spitalizarea este gratuită atât pentru dumneavoastră cât și pentru nou-născut. Dacă doriți să beneficiați de saloane tip VIP, acestea vor fi contra cost. - CE FACILITĂȚI îmi ofera salonul VIP?
– Salonul VIP vă oferă următoarele facilități : 2 paturi în salon, baie proprie, televizor, dulap bagaje, frigider, cuptor cu microunde. - ARE VOIE SOȚUL să intre in spital?
– Da, programul de vizită este zilnic în intervalul orar 15-16, când accesul este permis până la holul de acces în secția obstetrică.
- În saloanele VIP spațiul și condițiile de cazare permit ca tăticii să intre zilnic la mamici în intervalul orar 16-17.
– În secția prematuri și terapie intensivă neonatală accesul tăticului se va face o data pe zi.
- EXISTĂ UN SALON DE TRAVALIU?
– În timpul travaliului pacientele stau în salonul de pretravaliu prevăzut cu 4 paturi. În acest salon se parcurge perioada de travaliu, se recoltează probe de sânge și se efectuează cardiotocografia (bătăile cordului fetal și prezența/intensitatea contracțiilor uterine). Este situat în blocul de nașteri, foarte aproape de sala de nașteri. - POT SOLICITA ANESTEZIE EPIDURALĂ ?
– Da - PUTEM BENEFICIA DE CLAMPAREA ÎNTÂRZIATĂ a cordonului ombilical?
– Da, toți nou-născuții sănătoși, născuți prin naștere naturală pot beneficia de clamparea întârziată a cordonului ombilical și contact piele pe piele cu mama după naștere. - BEBELUȘII SE SPALĂ DUPĂ NAȘTERE ?
– Nu se realizează decât la nevoie în prima zi, iar ulterior băița zilnică și toaleta parțială se vor efectua în saloanele tip rooming-in alături de dumneavoastră. - CÂND VOI PRIMI COPILUL în salon?
– De îndată ce veți ajunge în salonul rooming-in. Bebelușul poate rămâne lângă dumneavoastră până la externare. - DUPĂ NAȘTEREA PRIN SECȚIUNEA CEZARIANĂ, CÂND voi putea primi copilul?
– După nașterea prin secțiune cezariană veți fi supravegheată în salon postterapie, unde bebelușul vă va fi adus în prima zi seara pentru a-l putea vedea și atașa la sân. În ziua a 2-a, când veți ajunge în salonul rooming-in bebelușul va veni lângă dumneavoastră unde bebelușul poate rămâne lângă dumneavoastră până la externare. - VOI PRIMI AJUTOR în alăptare?
– Da, asistentele secției neonatologie vor fi cele care vă vor ajuta să atașați nou-născutul la sân, vă vor oferi sfaturi și recomandări ori de câte ori va fi necesar. Asistentele secției neonatologie a SJUSM au efectuat in ultimii 4 ani cursuri anuale de alăptare și puericultură, cursuri organizate de medici pediatrie, neonatolog și medicină de familie acreditați IBCLC. - POT SĂ REFUZ alăptarea?
– Alăptarea este alimentația recomandată în SJUSM, există foarte puține motive medicale care să contraindice alăptarea. Decizia de a alimenta bebelușul cu formula de lapte praf poate fi însă și decizia dumneavoastră, caz in care aceasta va fi respectată și veți primi recomandări legat de alimentația corectă cu formula de lapte. - CE SE ÎNTÂMPLĂ dacă bebelușul va plânge și nu voi avea “destul lapte”?
– Încă din timpul sarcinii sânii dumneavoastră formează colostru, care este alimentul ideal și suficient pentru nou-născut în primele zile de viață. Dumneavoastră veți putea alege alăptarea exclusivă sau alimentația la sân și completarea cu formula lapte praf, dacă veți considera că această soluție este cea potrivită pentru dumneavoastră și bebelușul dumneavoastră. Pentru a putea face alegerea corectă ascultați sfaturile medicale și informați-vă din timpul sarcinii. Solicitați ajutor ori de câte ori considerați că este necesar. - POT SĂ CER ca bebelușul meu să fie îngrijit în secția neonatologie pentru ca eu să mă pot odihni?
– Cheia succesului alăptării este “cererea și oferta”, limitarea duratei și frecvenței meselor va face alăptarea dificilă. Sănătatea fizică și emoțională a dumneavoastră sunt de asemenea o prioritate pentru noi, astfel ori de câte ori considerați că starea dumneavoastră va împiedică să îngrijiți copilul trebuie doar să ne spuneți pentru a vă putea ajuta. - POT SOLICITA AJUTOR din partea asistentelor sau a medicului?
– Da, medicul obstetrician și cel neonatolog vor face vizita în salonul dumneavoastră în fiecare zi. Asistentele secției obstetrică vor intra periodic, cele din secția neonatologie vă vor vizita la un interval de 3 ore sau la solicitarea dumneavoastră în salon. Dacă este necesară prezența unui medic veți putea fi ajutate de medicul obstetrician sau neonatolog de gardă. - CÂT TIMP voi rămâne internată?
– Dacă totul decurge bine, veți putea fi externată la 3 zile după nașterea naturală și la 4 zile după operația cezariană.
Pe perioada internării toate pacientele beneficiază de consiliere psihologică, asigurată de psihologul secției.