FOTO. Sătmăreanul care a călătorit o lună gratis cu trenul, prin Europa
Tinerii de 18 ani pot să pornească în călătoria vieții lor, cu trenul, gratuit, prin Europa. Plătește Uniunea Europeană, care a lansat acum cinci ani DiscoverEU, parte din programul de schimburi educaționale Erasmus. Unul dintre acești tineri norocoși este și sătmăreanul Axel Donuțiu, student la Drept la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și călătoria lui cu trenul a cuprins trei țări: Belgia, Olanda și Franța, trecând prin cinci orașe: Antwerpen, Bruxelles, Amsterdam, Haga și Paris, informează scoala9.ro
Redăm mai jos experiența povestită de către Axel Donuțiu: ”Eu am început să cochetez cu mersul cu trenul prin țară încă de când am făcut 18 ani și a trebuit să realizez câteva călătorii până la București, eu stând în județul Satu Mare. Mergând cu trenul prin țară, atât pe scaun cât și la cușetă, nu puteam să nu observ deficiențele cu care se confruntă CFR, iar după călătoria DiscoverEU deficiențele au devenit inacceptabile.
De îndată ce treci granița în Ungaria, trenul începe să prindă viteză. La plecarea din România, trenul meu spre Viena avea o întârziere de 2 ore. Până la Viena, trenul recuperase din întârziere mai mult de o oră. Viteza de rulare a trenurilor în celelalte țări este net superioară vitezei cu care merg trenurile în țara noastră. Știu că și la noi sunt segmente unde se circulă cu peste 120 de km/h, însă sunt prea puține asemenea linii în comparație cu vecina noastră Ungaria, ca să nu compar cu Belgia sau Germania.
Nu am putut să trec cu vederea nici starea trenurilor din țările prin care am trecut. Garnituri noi, curate, moderne. Prize la fiecare scaun, wifi pe tot parcursul călătoriei. Anunțuri ale șefului de tren cu privire la orice situație care apărea pe parcursul călătoriei. Călătoria a fost mereu relaxantă și liniștită, fapt ce la noi lipsește de cele mai multe ori. Trebuie să amintesc și de calitatea personalului din trenuri și din gări. Oameni foarte veseli și zâmbitori, gata să te ajute cu orice întrebare ai avea.
Fără unii conductori nu aș fi reușit să schimb trenuri sau să știu ce se poate întâmpla dacă îmi pierd legătura. Am observat un trend de modernizare și la CFR, începând cu integrarea unei aplicații de unde poți cumpăra bilete digitale pe toate trenurile, un lucru foarte pozitiv. Cea mai mare problemă la noi rămân însă întârzierile pe care trenurile le acumulează în fiecare zi, și acest fapt este cauzat de locomotivele învechite, vagoanele de peste 60 de ani și a șinelor care nu au fost modernizate de peste 70 de ani.
Chiar dacă am vorbit în termeni pozitivi de sistemul feroviar din țările vestice, nu duc lipsă nici ele de defecte. Situația a făcut ca trenul din Paris spre Frankfurt să întârzie atât de mult încât la un moment dat am crezut că îmi pierd trenul spre Viena și va trebui să rămân peste noapte în Frankfurt. Doar că minunea a fost că și celălalt tren a început să aibă întârziere. Suficientă să schimb atât trenurile, cât și gările în Frankfurt. A fost unul dintre cele mai intense momente din întreaga mea călătorie și cu siguranță nu o să îl uit prea curând. Dar în final, după o scurtă sesiune de alergare cu trollerul după mine, am reușit să urc în trenul spre Viena și să ajung acasă cu bine.
Nu pot să zic că este un loc anume care m-a fermecat, însă trebuie să recunosc că Europa este un loc frumos care merită descoperit. Fie că vorbim de canalele din Amsterdam sau de aglomerația din metroul parizian, că vorbim de districtul european din Bruxelles sau de marile piețe din orașe, fiecare loc din Europa are ceva ce merită văzut și admirat. De altfel, Parisul este un loc în care m-aș întoarce mereu. Este un oraș atât de multicultural și plin de diversitate, cu arhitectură istorică îmbinată cu arhitectură modernă”.
Articol complet pe scoala9.ro