FOTO. S-a deschis un nou traseu turistic montan în județul Satu Mare: „Măgura Bătarciului, pe valuri de lavă”
Sătmărenii iubitori de drumeții în natură au un nou traseu turistic de explorat. Este o nouă provocare pentru cei care doresc să descopere frumusețile naturale din județul nostru. Punctul de pornire îl reprezintă noua bază salvamont din Batarci, iar punctul final este pe micul vârf stâncos al Măgurii Batarci.
Un nou traseu turistic a fost amenajat în județul Satu Mare, în localitatea Batarci. Punctul de pornire îl reprezintă baza salvamont din localitate, în fața căreia pot fi parcate mașinile, iar de aici, iubitorii de natură pot urmări traseu montan marcat cu bandă roșie.
Potrivit celor de la Serviciul Salvamont, traseu continuă circa 400 de metri pe marginea drumul județean, pentru ca mai apoi turiștii să ajungă pe un drum pietruit ce tranzitează o livadă de pruni și plantații de viță de vie. După aproximativ doi kilometri, amatorii de drumeții vor începe urcușul spre vârf.
„După cca 2 km ajungem într-o mică parcare, de unde practic începe greul urcușului spre vârf, vorbim de o diferență de nivel de aprox. 230 m întinși pe ultimii 1,2 km, continuați pe o potecă amenajată de către SPJ Salvamont Satu Mare ce străbate o frumoasă pădure cu diverse specii de arbori și arbuști, unde după cca 15 min de urcuș ajungem la baza Peretelui Măgura, în punctul denumit de localnici „ Horăiț””, precizează cei de la Serviciul Public Salvamont.
După circa încă 200 de metri, traseu ajunge pe marginea peretelui Măgura, de unde ascensiunea continuă până la Punctul Panoramic Măgura. Potrivit salvamontiștilor, deplasarea pe fața de stâncă oferă o experiență inedită turiștilor, iar de la punctul de observație vor putea admira Catenele Oașului.
„După încă 100 m parcurși printr-o vegetație endemică, care de la săptămână la săptămână își schimbă coloritul și miresmele, poteca părăsește fața de stâncă și reintră în răcoarea pădurii, mai mulți pini dând un farmec aparte traseului abrupt care ocolește către final un grup de stânci, pentru ca după încă 50 m să ajungă pe micul vârf stâncos al Măgurii Batarci, efortul fiindu-ne răsplătit din plin de liniștea și frumusețea locului!”, mai precizează sursa citată.
Traseul, în sectoarele mai expuse a fost echipat cu balustrade din lanț, iar în zonele abrupte de potecă au fost săpate trepte pentru siguranța și confortul drumeților.
„Rugămintea adresată turiștilor care vor vizita acest loc unic prin geologia și flora regăsite doar aici, este acela de a nu părăsi poteca amenajată, prin asta contribuind la păstrarea și punerea în valoare a unui patrimoniu natural inestimabil”, este apelul celor de la Serviciul Public Salvamont.