FOTO. S-a deschis Târgul de Mărțișor în Satu Mare! Primăvara a venit cu parfum de lavandă
Târgul Mărțișorului și-a deschis porțile. Peste 20 de meșteri populari își vor prezenta produsele de sezon la căsuțele deja amplasate în Pasajul Corneliu Coposu. Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescu, în colaborare cu Consiliul Județean Satu Mare prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană organizează și anul acesta Târgul Mărțișorului.
Sătmărenii sunt așteptați să viziteze căsuțele celor 23 de meșteri populari în perioada 23 februarie – 3 martie, zilnic între orele 10.00 – 18.00 în Pasajul Corneliu Coposu. Căsuțele au fost deja montate în zona centrală nouă, iar în zilele următoare urmează să fie poziționate și panourile decorative.
Vizitatorii pot achiziționa la târg nu doar cadouri pentru 1 și 8 Martie, ci și mici atenții pentru Dragobete. Astfel, la comercianții sătmăreni puteți găsi aranjamente florale, din materiale sintetice sau naturale, dar și bijuterii din pietre semiprețioase. Mărțișoare sunt pentru toate buzunarele și toate gusturile, de la cele tradiționale, la mai modernele borșe sau mărțișoare din rășina epoxilică sau piele. De asemenea, puteți găsi la artizanii sătmăreni și genți sau produse pentru casă, iar îndeosebi iubitorii de lavandă vor fi încântați de ofertele comercianților, dar și de miosul plantei devenită un simbol al feminității.
Târgul Mărțișorului – pune în valoare munca meșterilor și producătorilor locali
Pe lângă faptul că vine în sprijinul sătmărenilor care sunt în căutarea unor mărțișoare mai speciale, Târgul Mărțișorului, spun organizatorii, va pune în valoarea munca meșterilor și producătorilor locali și va contribui, astfel, la promovarea și conservarea tradițiilor specifice zonei noastre.
„Târgul Mărțișorului marchează sosirea primăverii, iar la fiecare căsuță decorată cu șnurul alb-roșu de mărțișor, vizitatorii vor avea plăcuta surpriză de a admira și achiziționa obiectele minunate de pus în piept, mărțișoare create din diferite materiale de meșterii artizani și producătorii locali care reușesc, ca de fiecare dată, să ne uimească cu rezultatul dibăciei lor.
Târgului Mărțișorului de la Satu Mare pune în valoare munca meșterilor și producătorilor locali care, prin tot ceea ce fac, contribuie la promovarea și conservarea obiceiurilor și tradițiilor specifice zonei noastre”, au precizat organizatorii într-un comunicat de presă.
Mărțișorul este astăzi unul dintre cele mai populare obiceiuri românești. Sărbătoare tradițională, născută din credințele și obiceiurile agrare, ea marchează renașterea naturii și intrarea în noul an agricol, fiind strâns legată de tradițiile Anului Nou, care în vechime începea la 1 Martie.
Mărţişorul a fost înscris, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după o candidatură comună a României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova.