FOTO. România și Ungaria au reușit să își dea mâna! Aproape de un acord care vizează Satu Mare
Autoritățile din România vor să implementeze un sistem similar cu cel din Ungaria pentru a putea curăța râurile din vestul țării de gunoaiele plutitoare. În vizor este poluarea de pe Someș, Crasna, Tisa și Crișuri, având în vedere faptul că autoritățile vecine s-au plâns în repetate rânduri că România „exportă” gunoaie pe apă.
Oficialii Administraţiei Naţionale „Apele Române au purtat deja discuții cu reprezentanții Direcției de Gospodărire a Apelor Tisa Superioară (Ungaria) în vederea susținerii reciproce a părților în ceea ce privește diminuarea poluării apelor de frontieră din bazinele hidrografice: Tisa, Crasna, Someș și Crișuri.
Urmând exemplul colegilor maghiari cu experiență îndelungată în gestionarea problemelor generate de deșeurile din apă, specialiștii români prezenți la întâlnire și-au exprimat disponibilitatea pentru găsirea surselor de finanțare care să permită dezvoltarea și implementarea unor sisteme similare și pe teritoriul românesc.
„Acțiunea de la Vásarosnamény este rezultatul colaborării strânse dintre cele două țări pentru identificarea unor soluții tehnice viabile, inclusiv a secțiunilor de intervenție din România, ținând cont de impactul negativ pe care îl au cantitățile de PET-uri care ajung și tranzitează zona de frontieră, în special în perioadele de debite crescute”, spun cei de la Apele Române.
Ministrul Mediului, aflat într-o vizită de lucru în județul Bihor, a precizat că 12 puncte de colectare urmează să fie amenajate în zonele de graniță, pentru ca râurile să poată fi curățate de gunoaiele plutitoare.
Citește și:
FOTOGALERIE. MUNȚI DE GUNOAIE PLUTESC PE RÂUL SOMEȘ. IMAGINI DEZOLANTE ÎN SATU MARE