FOTO. Rețea de trafic de migranți, via Satu Mare, destructurată de DIICOT. Percheziții în mai multe județe
Percheziții DIICOT în această dimineață în județele Timiș, Hunedoara, Gorj și Sibiu pentru destructurarea unei grupări care se ocupa cu traficul de migranți. Potrivit procurorilor, românii le promiteau migranților din Orientul Mijlociu că îi vor ajuta să treacă frontiera pe raza județelor Satu Mare, Bihor și Arad.
Procurorii DIICOT au descins în această dimineață la mai multe adrese din județele Timiș, Hunedoara, Gorj și Sibiu într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți și trafic de droguri de mare risc.
Procurorii spun că românii aduceau migranți din Serbia și le promiteau că le vor facilita trecerea frauduloasă a frontierei de stat inclusiv prin județul Satu Mare.
„În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, pe raza județului Timiş s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, specializat în activităţi infracţionale pe linia traficului de migranţi, constând în introducerea frauduloasă în România din Serbia a unor grupuri de migranţi provenind din zona asiatică şi Orientul Mijlociu, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei cu Ungaria, prin diferite zone de pe raza județelor Arad, Bihor şi Satu Mare, în vederea deplasării migranţilor către statele din vestul Europei”, explică procurorii DIICOT.
Cum acționa gruparea
Activitatea infracțională a grupării ar fi acoperit mai multe paliere, respectiv: racolarea migranților de pe teritoriul Bulgariei și Serbiei, racolarea de călăuze care să direcționeze grupurile de migranți peste frontieră spre România, organizarea activităților de transport și adăpostire temporară a migranților pe teritoriul României (în special în județele Timiș și Arad), explică polițiștii.
De asemenea, gruparea ar fi organizat transferarea migranților de la locurile de adăpostire la mijloacele de transport (autocamioane, camionete), în vederea ieșirii frauduloase din România către statele din vestul Europei.
„Migranții ar fi fost grupați, într-o primă fază, pe teritoriul Turciei, de unde membrii grupării le-ar fi asigurat apoi transportul către România, prin Bulgaria și Serbia. În Serbia, gruparea infracțională ar fi avut membri cu rol în asigurarea călăuzirii migranților peste frontiera de stat cu România”, spun cei de la IGPR.
Gruparea nu se ocupa doar de trafic de migranți, ci și de trafic de droguri de mare risc, în special comprimate tip ecstasy. Potrivit IGPR, o mare parte din suma de bani strânsă de grupare provenea și din trafic de droguri.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.