FOTO. Rețea de cămătari din municipiul Satu Mare. Cum le luau apartamentele oamenilor
Trei indivizi, în vârstă de 35, 46 și 61 de ani, din municipiul Satu Mare au fost condamnați ASTĂZI pentru complicitate la fals privind identitatea, uz de fals, tentativă la furt sau complicitate la camătă. Aceștia au luat pedepse cu executare, respectiv de 3 ani și 5 luni de închisoare, 1 an și 3 luni de închisoare, respectiv 2 ani și 4 luni de închisoare.
Conform informațiilor PresaSM, unul dintre păgubiții rețelei infracționale a depus o plângere penală după ce a intenționat să își vândă imobilul proprietate privată, constând într-un apartament compus din patru camere, situat pe Drumul Careiului, dar când a mers la notar i s-a adus la cunoștință că trebuie să prezinte titlul de proprietate al imobilului, contractul de vânzare-cumpărare prin care a dobândit imobilul respectiv, dar și un extras de Carte Funciară. În urma solicitării de eliberare a unui extras de Carte Funciară, victimei i s-a adus la cunoștință că nu mai este proprietarul imobilului în cauză (!), ci proprietari sunt două persoane, soț și soție, pe care acesta susține că nu le cunoaște.
Victima le-a spus oamenilor legii că îl cunoaște pe unul dintre membrii rețelei deoarece se mai întâlnea cu acesta în Piața Someș din municipiul Satu Mare, iar într-o zi i-a dat unuia dintre membrii rețelei cartea de identitate.
Cum i s-a vândut victimei apartamentul?! După ce i s-a luat cartea de identitate, membrii rețelei au găsit o persoană care să semene cu victima, ca și fizionomie, după care mergeau cu complicele la un notar public, unde îi vindeau apartamentul victimei. Schema a fost repetată cu succes și în alte ocazii.
Aceeași grupare a fost săltată pentru cămătărie. Mai exact, împrumutau sume mari de bani, pentru care percepeau dobânzi de până la 50%. Vorbim de sume care porneau de la câteva sute de lei până la câteva mii de euro.
Potrivit datelor PresaSM, într-un caz cămătarii l-au împrumutat pe un sătmărean cu suma de 600 de lei, pentru care i-a solicitat iniţial o dobândă de 1.200 lei, acesta fiind nevoit ca în final să restituie un total de 1000 de euro şi să le vândă un imobil la 10.000 de euro, sub preţul pieţei de 14.000 de euro.
Redăm mai jos stenogramele/discuțiile dintre membrii clanului care reliefează modul în care își urmăreau victimele aflate în stare de ebrietate, cărora le luau cheile, apoi intrau în apartamentele lor pentru a căuta documentele personale și ale apartamentului:
Ș.R.: Hai până aici! Îi rupt, mă nu poate mere pe jos, mă!
V.: Unde?
Ș.R.: Aici lângă ##### ! Îi rupt ! Hai cu mașina și …!
V.: La CBA ?
Ș.R.: Da! Putem lua și cheia și tăte și apoi putem face ce vrem!
V.: No hai că viu încolo!
Ș.R.: No hai că-l urmăresc!
V.: No bun, ceau!”.
Ș.R.: No hai încoace ia că nu mai poate sta! Stă numa’ în mașină, vezi?
V.: Unde beteșig îi?
Ș.R.: Îl bagi în mașină, îl duci undeva la băut și-i iei cheile și apoi io fug până sus să fac niște poze!
V.: No bine dacă nu m-oi duce!
Ș.R.: Ia unde-i! Vezi? Hai acolo ia!
V.: Așa!
Ș.R.: Nu poate mere de mașină îi rupt!
V.: Unde că nu-l văd?
Ș.R.: Hai mai în față și o să-l vezi! Treci de ăia, acolo!
V.: ### drept după tine?
Ș.R.: Da, da, da! De la mine-i la 5 metri!
V.: Aaa! No bun, hai!
Ș.R.: Nu mai poate mere, mă! Uite, depășește-mă pe mine!
V.: No bun!”
Ș.R.: Tu parchează că te vede pe tine!
V.: Da’ nu se uită în spate!
Ș.R.: Da’ cum nu? S-o uitat mai înainte n-ai văzut?
V.: S-o uitat?
Ș.R.: Cum?
V.: Nu mă vede, dă-l în corhaz! No stai … să parchez aici!
Ș.R.: Mă și nu cade, mă!
V.: Ioa’ amu mere pe trotuar!
Ș.R.: Nu mere pă trotuar!
V.: Stai că io mă opresc aici! Văd io unde!
Ș.R.: Te-o văzut, hă?
V.: Nu!
Ș.R.: Stai că io mă iau cu el în gură!
V.: Nu, nu m-o văzut!
Ș.R.: Îl întreb de … ce face, cum îi?
V.: Amu te-a vedea pt tine!
Ș.R.: Pe mine nu mă cunoaște!
V.: Te cunoaște?
Ș.R.: Nu mă cunoaște pe mine!
V.: Da’ zi-i că te duc până la lucru! Unde meri, mă? Salut, ce faci? Ia vezi ce zice?
Ș.R.: Îhî! Da’ imediat îs aci!
Ș.R.: Da’ în care buzunar are cheile, mă?
V.: Știe-l corhazu’ că am pus mâna pe el da’ mi-o tras mâna!
Ș.R.: Pune-l în mașină! Îl ducem undeva, dăm la el ceva și apoi luăm cheile! Ala-i important!
V.: Stai să văd unde beteșig mere! Hăpt amu o ieșit! Amu mă vede că ies de aci! Nu-i bine!
Este importantă – potrivit anchetatorilor, următoarea înregistrare a unuia dintre condamnați: ”Până dovedesc ei că am făcut chestiile alea. Şi cum dovedesc?… că dacă aduce mâine în instanţă… faţă de noi, (protejăm martorul, nota redacției) ce zice? Când îi pun vreo trei întrebări se pierde, nu? Sau baba….sau care vine? Sau vine (protejăm martorul), ce face? Îi arăt trei poze… zice că nu-i adevărat, nu?… Vezi cum am fost io cu fapta aia, ştii, când am luat de la bătrân, nu? Hm? Am venit sus, am spus că nu i-o am fost. Ce mi-o făcut? M-o dus la (protejăm martorul), m-o chemat de cinci ori aici… ce mi-o făcut la urma urmei? S-o clasat dosaru, nu?… o putut dovedi ceva? Şi ce-o zis, că mă închide, că nu mai ştiu ce… Şi ce mi-o făcut”.
Din înregistrarea de mai sus, procurorii concluzionează: ”Astfel, inculpatul are siguranţa că la fel ca şi în dosarul clasat, că şi în acest dosar nu există suficiente probe, că va prezenta poze (o persoană) în imobil, precum cele prezentate în faţa instanţei civile, iar aceasta din urmă nu va putea să nege nimic, de unde şi concluzia că a premeditat faptele, până la cel mai mic detaliu”.
Procurorii mai spun că: ”Mai mult, din aceleași note de redare rezultă şi faptul că, îl va putea intimida pe martorul ocular (protejăm martorul), astfel încât să se piardă şi să nu-şi mai susţină declaraţia dată. Manipularea lui (protejăm martorul) de către inculpaţi rezultă şi din împrejurarea că aceștia i-au angajat un avocat în faţa instanţei civile, pentru a se asigura că totul este sub control”.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel, în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii, la instanța superior ierarhică.