FOTO. Recunoștință unui mare artist sătmărean. Aurel Popp va avea statuie la Carei
Vineri, 20 octombrie 2023, de la ora 16.00, în prezența P.S. dr. Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice din Oradea, va avea loc ceremonia de dezvelire a statuii pictorului, sculptorului și graficianului Aurel Popp, lucrare realizată de artistul plastic Radu Ciobanu. Statuia va fi amplasată în centrul municipiului Carei, într-o zonă în care se află Grupul statuar Otilia Marchiș – Ady Endre și busturile poeților Petőfi Sándor și Kaffka Margit, informează Primăria Carei.
Aurel Popp (1879-1960), care a urmat cursurile Liceul Piarist din Carei, este considerat unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură ai Transilvaniei și implicit ai Sătmarului. Cunoscut și apreciat pentru realizările din domeniul picturii, graficii și sculpturii, numele și activitatea artistului Aurel Popp au stat în atenția ziarelor și revistelor de specialitate, impunându-se în viața culturală din această parte a țării prin valoarea și talentul său.
Aurel Popp (n. 30 august 1879, Căuaș, Satu Mare – d. 8 august 1960, Satu Mare) a fost un pictor, sculptor și grafician român. A aparținut celei de a doua generații a Școlii de pictură din Baia Mare. Rămâne orfan de tată (preotul greco-catolic Samuil Popp) și duce o copilărie plină de griji împreună cu frații săi (Ioan, Mihai și Octavian), de la această dată cei patru băieți fiind crescuți în exclusivitate de mamă.
În perioada 1886-1892 urmează școala primară în Căuaș, apoi în comuna Craidorolț, apoi în orașul Carei. Apoi, în intervalul 1892-1899 urmează liceul în orașul Carei, unde se împrietenește cu poetul Ady Endre. Din această perioadă datează primele încercări artistice.
În anul 1911-1913 primește din partea Ministerului Cultelor o bursă de studii la Paris, unde se înscrie la Academia Julian pentru a studia pictura. În paralel, urmează cursurile de sculptură ale lui Paul Landovski, sculptor francez de origine poloneză, autor al lucrării monumentale „Cristo Redentor” (Cristos Mântuitorul) din Rio de Janeiro. Câștigă în câteva rânduri premiul I pentru pictură și desen. Pentru a se putea susține financiar, prestează la Paris diverse munci brute, inclusiv la docurile de pe malurile Senei. Călătorește la Meissen (unde studiază ceramica), la Londra și Berlin. Obține prelungirea bursei și, după o scurtă vizită în țară, se reîntoarce la Paris. Face călătorii de studii la Madrid, Bruxelles, Düsseldorf, Köln, München, Amsterdam și Londra. Revine în țară și organizează o expoziție personală la Satu Mare cu lucrările realizate în străinătate.
În perioada 1923-1927 conduce, la Satu Mare, atelierul de porțelanuri și olărie DAC, întreprindere care ulterior va falimenta (se păstrează însă o serie întreagă de prototipuri). În această perioadă realizează lucrările sale de mari dimensiuni cu tematică socială și antimilitaristă. Încetează din viață la 8 august 1960, cu puțin înainte de a împlini 81 de ani.
FOTO: buletindecarei.com