A doua prelevare de organe realizată la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare de la începutul acestei luni a avut loc ieri dimineața, precizează cei de la Agenția Națională de Transplant. Trei pacienți au primit șansa la o nouă viață grație unei familii din Satu Mare care a făcut gestul nobil de a dona organele unui pacient aflat în moarte cerebrală.
Trei pacienți au primit șansa la o viață nouă grație gestului nobil al unei familii din Satu Mare și datorită profesionalismului echipei medicale implicate în procesul de prelevare și transplant.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, ieri dimineață, s-a încheiat a treia prelevare de organe din acest an de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.
„Astfel, prin acest gest nobil, în fața căruia ne înclinăm, alți trei pacienți au primit şansa la o nouă viaţă prin transplant hepatic sau renal. Un astfel de gest demonstrează, încă o dată, că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor”, arată sursa citată.
Drumul de la prelevare la donatori a fost fără probleme, precizează Agenția Națională de Transplant, într-un comunicat transmis pe rețelele de socializare.
„Generozitatea familiei donatorului şi efortul deosebit al echipei ATI şi de coordonare a spitalului sătmărean, formată din Dr. Vitalie Moroșanu – kdp și Dr. Carmen Fiț – coordonator transplant, alături de coordonatorul regional – Dr. Andrei Leșan, au făcut posibil ca azi să spunem din nou DA pentru VIAŢĂ! Totodată, efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni, condusă de Dr. Guenadyi Vatachki pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, condusă de Dr. Andrei Tomuța pentru rinichi. Împreună, toţi aceşti profesionişti au format o echipă care a făcut ca drumul de la donator la primitor să fie parcurs fără probleme”, spun cei de la ANT.
Conducerea spitalului a fost felicitată pentru susținerea arătat față de dezvoltarea Programului Național de Transplant.
„De asemenea, trebuie apreciată susținerea conducerii spitalului din Satu Mare pentru dezvoltarea Programului Național de Transplant. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni încă un pacient va putea spune că “s-a născut a doua oară”, datorită intervenţiei de transplant hepatic. Echipa de chirurgi coordonată de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, având alături suportul indispensabil al echipei ATI – Dr. Andreea Panaite, Dr. Sibel Soarece, au realizat cu succes intervenția de transplant hepatic, salvând viața unui pacient de 55 de ani”, spun cei de la ANT.
În acelaşi timp, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj ICUTR, alţi doi pacienţi au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant de rinichi, intervenţiile salvatoare fiind realizate de echipele de transplant coordonate de Conf.Dr. Florin Elec.
În numele pacienților salvați, ANT a ținut să mulțumească donatorilor, familiilor și medicilor implicați.
„Respect şi recunoştinţă pentru munca tuturor echipelor medicale implicate în această luptă pentru viaţă, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care aleg să-şi facă datoria în fiecare zi. Mulţumim românilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem de altruism, bunătate şi iubire faţă de semeni!”, spun cei de la Agenția Națională de Transplant.