FOTO. Record la concursul de tăiat porci din județul Satu Mare! Zeci de bucătari, super preparate
Nu mai puțin de 39 de echipe din Satu Mare se întrec ASTĂZI în cadrul celei de-a unsprezecea ediții a Concursului de tăiat porci organizat de UDMR. De această dată, măcelarii, bucătarii și, bineînțeles, gurmanzii, au început dis-de-dimineață la Căpleni, localitatea gazdă a ediției din acest an. În ceea ce privește organizarea, potrivit viceprimarului din Căpleni, Csizmár Antal Tamás, totul a fost pregătit din timp, iar echipele au mers cu o zi înainte pentru a-și ocupa locurile și a lăsa proviziile de care au nevoie pentru ziua competiției.
Evenimentul a început de la ora 8.00 dimineața. În prima rundă, în ordinea stabilită în prealabil în timpul întâlnirii, echipele au primit porcul cu greutatea necesară, iar după ce animalele au fost sacrificate, a început procesarea. Localnicii sunt atenți și la standardele UE, în consecință, colectarea deșeurilor se va face selectiv.
Echipele vor lucra cu porci cu greutatea de 110 și 130 de kilograme, conform cerințelor lor, iar la fața locului se vor efectua și testele obligatorii pentru trichineloză. Bucătari au pregătit cârnaţi, caltaboşi, toroș, jumări sau fripturi. De dragul diversității, organizatorii au mai multe secțiuni: cel mai bun toroș, cel mai bun sângerete, cel mai bun caltaboş, cel mai bun cârnat, cea mai bună pălincă, cel mai bun vin, cel mai lung caltaboş şi/sau cârnat.
Un juriu de specialitate, format din bucătari cu experiență, va evalua fiecare stand în parte, fiecare preparat înscris în concurs. La fel ca și în fiecare an, premiile constau în sculpturi în lemn executate la fața locului de artiști.
Tradiția spune – potrivit președintelui UDMR Satu Mare și președinte al Consiliului Județean, Pataki Csaba – că într-un an concursul se ține pe malul stâng al Someșului, iar în anul următor pe malul drept.
”Ne bucurăm că ideea aceasta a fost împrumutată și de către alte județe din Ardeal. Dar concursul de la Satu Mare este cel mai consacrat, spun eu. Este un eveniment la care se leagă prietenii, aceasta este și ideea. Vizitatorii pot să vadă rețete tradiționale, de la cum se sacrifică porcul și până la cum se prepară mâncarea, toate după obiceiurile de sute de ani ale fiecărei zone”, a precizat președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.
În competiție s-au înscris echipaje din: Dobra, Ghirișa, Ardud, Odoreu,Viile Satu Mare,Căvaș, Andrid, Bogdand, Hodod, Livada,Negrești Oaș, Urziceni, Căpleni – patru echipe, Cămin, Foieni, Carei, Cehăluț, Lazuri, Bercu, Nisipeni, Porumbești, Hameu, Satu Mare – UDMR Satu Mare și echipa Szatmári Vadkanok, Foieni, Ciumești, Culciu, Tiream, Botiz, Tășnad, Săcășeni, Agriș, Micula, Turulung. La eveniment vor participa și Fermierii Satu Mare și echipa Organizației de Tineret Satu Mare.
Ok,acest bâlci este organizat de udmr,dar de ce nimic din ce scrie pe-acolo nu e tradus in limba română???!!!Sau cumva Ardealul a fost cedat ungariei,iar noi inca n-am aflat nimic ??!!
View CommentFondurile UDMR folosite pentru organizarea evenimentului (care trebuie lăudat) sunt din bugetul României, dar asta la ei nu contează. UDMR se angajează să nu vadă pe acolo nici un steag românesc, sau vreo inscripție românească. Nu știu dacă românii au avut acces acolo. Și asta pentru că ei pot, nimeni nu le cere socoteală.
View Comment