FOTO. Protest spontan la Garda de Mediu Satu Mare: „Gardă umilită, natura jefuită!”
Protest spontan la Garda de Mediu Satu Mare, acolo unde nouă angajați au încetat munca pentru două ore pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la discriminarea salarială. Protestatarii le-au transmis oamenilor politici că adevărata luptă pentru mediu se dă pe teren, nu prin discursuri politice, iar pentru a putea funcționa, instituția are nevoie de oameni motivați și susținuți. Acțiuni similare au avut loc și în alte județe din țară.
Nouă angajați ai Gărzii de Mediu Satu Mare au protestat astăzi față de înghețarea salariilor. De cinci ani, spun sindicaliștii, cei însărcinați să protejeze și să apere mediul înconjurător nu și-au primit măririle de salarii promise. Iar astăzi, comisarii din mai multe județe au oprit pentru două ore munca, pentru a trage un semnal de alarmă. Nu doar salarizarea este o problemă. Sindicaliștii spun că este nevoie de oameni motivați dar care să și fie sprijiniți în misiunea lor de a proteja natura.
„Noi, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, am declanșat acțiunea spontană de protest, astăzi, 13 ianuarie 2022. Oprim pentru 2 ore toate activitățile de inspecție și control.
Protestăm împotriva discriminării salariale, a inechităților la care suntem supuși, a tratamentului care ni se aplică de 5 ani încoace: minciuni, amânări, umilințe!
Protestăm cu speranța ultimă că statul român va înțelege, o dată pentru totdeauna, că bătălia pentru un mediu curat trebuie dusă cu oameni motivați și sprijiniți în misiunea lor!
Nu sunt suficiente, domnilor politicieni, discursurile despre protecția mediului. Veniți cu noi pe teren să vedeți în mod real cu ce ne confruntăm zi de zi! Să simțiți pe pielea voastră furia din neputința de a ne face profesia, așa cum am vrea să ne-o facem! Nu fiți complici cu cei care acționează sistematic împotriva drepturilor românilor la sănătate și la un mediu sănătos! Rezolvați problema finanțării adecvate a Gărzii Naționale de Mediu!”, se arată în comunicatul de presă transmis de Sindicatului Național al Gărzii de Mediu.
Sindicaliștii reclamă că Garda de Mediu a ajuns cea mai prost plătită instituție publică din țară, chiar dacă atribuțiile și responsabilitățile angajaților au crescut în fiecare an, politicienii „au uitat” să crească și salariile.
„Din 2017 ni se tot promite că legea salarizării, 153/ 2017 va deveni realitate și pentru noi. De la an la an, salariile sunt înghețate pentru cei din GNM. Noi nu suntem niciodata exceptia de la înghețarea salariilor, ci doar regula.
În 2022 pentru 2021, în 2021 pentru 2020 și asa mai departe. Toți decidenții guvernamentali din ultimii ani și-au încălcat grosolan promisiunea că drepturile noastre legitime vor fi onorate. Nici acum, în 2022, nu beneficiem de prevederile legii! Suntem instituția publică cel mai prost plătită din întreaga țară!
Avem atribuții și responsabilități sporite de la an la an, dar salarizarea a rămas cu mult în urma altor instituții publice, cu încărcare profesională sub cea a GNM”, mai spun liderii de sindicat.
Potrivit sursei citate, în medie, salariații câștigă crica 2.600 de lei, cu toate că prestează și serivicii de permanență, pentru care nu primesc bani suplimentari. Dacă situația va continua, sindicaliștii spun că nu au altă soluție decât să pregătească o grevă generală pe termen nelimitat.
„Cu salarii de cca. 2600 de lei, fără suport juridic asigurat de instituție e greu să trăiești, să-ți faci munca așa cum se cuvine, darămite să mai prestezi și serviciu de permanență neplătit! Din acest moment anunțăm că, noi comisarii GNM din toată țara nu mai efectuăm niciun minut de serviciu de permanență neplătit, în afara orelor de program.
Protestul nostru nu se va opri aici! Este primul pas către greva generală pe termen nelimitat!”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Protestul celor de la Garda de Mediu vine după ce mai mulți politicieni au ieșit public cu discursuri despre importanța protejării mediului înconjurător, în contextul schimbărilor climatice. Încălzirea globală a devenit unul dintre principalele preocupări și la nivel internațional. Sindicaliștii, în comunicatul lor de presă, au precizat că este nevoie de finanțare, nu doar de discursuri, pentru a proteja natura și a-i trage la răspundere pe cei care încalcă legile menite să conserve mediul înconjurător.