FOTO. Protest la Spitalul Județean Satu Mare! ”Îndurăm permanent o umilință şi o discriminare salarială”
Protest la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare și la Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare. Angajații de la Tehnic, Economic și Socio-Administrativ (TESA). Principala solicitare o reprezintă majorarea salariilor de bază lunare brute ale personalului TESA şi personalului administrativ în vederea evitării migrării personalului (acest fenomen a început în cadrul spitalului încă din anul 2020), categorii profesionale care au fost total discriminate în actuala lege a salarizării şi exceptate de la orice fel de stimulente sau indemnizații, în comparație cu personalul medico-sanitar, îndurând permanent o umilință şi o discriminare salarială.
”Precizăm că, pentru a ajunge la un nivel salarial net aproximativ egal cu personalul sanitar mediu s-ar impune o majorare de minim 33%. În prezent nivelul salarial al personalului TESA cu studiii superioare este sub nivelul salarial al unei îngrijitoare, iar volumul de muncă şi răspunderea nu pot fi comparate. Creşterea salariului de bază lunar brut a directorului financiar-contabil din spital, în conformitate cu atributiile generale şi specifice prevăzute in contractul de administrareşia răspunderii funcției ocupate, in raport cu salariul managerului sau al directorului medical, membri în Comitetul director al spitalului”, spun protestatarii.
Angajații mai cer acordarea sporului pentru conditii periculoase la nivelul salariului de bază lunar aferent anului 2023, nu mentinerea acestuia în cuantumul acordat la nivelul lunii decembrie 2018. O altă cerință se referă la calcularea indemnizatiei de hrană în raport cu salariul minim pe economie aflat în plată în anul 2023 (în prezent este 347 lei brut, calculată în raport cu salariul minim aferent anului 2018), eventual revenirea la acordarea tichetelor de masă (în prezent, la indemnizatia de hrană se retin toate contributiile datorate de salariat, inclusiv şi impozit pe venit, iar pentru tichetele de masă s-a retinut doar impozit 10%).
Ultima solicitare se referă la exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr.296/2023 care determină desfiintarea unor structuri administrative, având drept consecintă disfunctionalităti ale activităţii suport actului medical, a căror organizare este reglementată prin legislatie specifică sistemului sanitar, respectiv Ordinul M.S. nr.1224/2011 privind aprobarea normativelor de personal pentru asistenta medicală spitalicească, cu modificările şi completările ulterioare.
„Angajații mai cer acordarea sporului pentru conditii periculoase”
View CommentE periculos sa urci scarile, sau cum? :))