FOTO. Protest al pădurarilor din Satu Mare. Pădurile statului, în pericol de a cădea în mâinile marilor exploatatori
Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează astăzi, 21 februarie 2023, începând cu ora 10.00, o acțiune de protest la Senatul României, la care vor participa membri de sindicat din întreaga țară, inclusiv din județul Satu Mare, alături de reprezentanți ai Confederației Sindicale Naționale Meridian și ai unor asociații profesionale și patronale din domeniu.
Redăm mai jos principalele revendicări care susținute de către Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva cu ocazia protestului:
”Exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanței corporative, sistem managerial ce are în vedere în principal maximizarea profitului și înlocuirea cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor: funcția ecologică, funcția socială și cea economică
Menținerea activităților economice în cadrul structurilor de administrare a pădurilor, aceasta fiind singura posibilitate de asigurare a resurselor necesare gestionării durabile și unitare a pădurilor
Guvernul României a inițiat la sfârșitul anului 2022 un Proiect de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109 din 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Conform Proiectului de lege aprobat de Guvern fără consultarea partenerilor sociali, transmis apoi Senatului României (L831/2022) pentru adoptare în procedură de urgență, se dă o lovitură decisivă regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. De la intrarea în vigoare a legii, statul nu mai poate înființa regii autonome care să desfășoare în principal activități economice.
Dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii, iar activitățile de serviciu public vor deveni bugetare.
Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administrația Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și multe altele, este Regia Națională a Pădurilor, regie autonomă de interes național, care administrează în prezent o suprafață de 3,1 milioane ha păduri proprietate publică a statului, la care se adaugă o suprafață de 1,1 milioane hectare păduri aparținând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea și serviciile silvice pe bază de contract.
Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă, se pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică, bun de interes național, întrucât, după înființarea acestor societăți pe acțiuni, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc vor deveni acționari majoritari. Astfel, pădurile proprietate publică de stat și lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, vor încăpea pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes național funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice deosebite.
Având în vedere că aplicarea acestor prevederi, în cazul regiei care administrează pădurile proprietate publică a statului, va avea mai multe consecințe negative asupra gestionării durabile a pădurilor decât beneficii, Federația Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul Senatului României pentru introducerea unui amendament la proiectul de lege, prin care administratorii pădurilor proprietate publică să fie exceptați de la aplicarea guvernanței corporative, cu păstrarea obligațiilor de raportare și transparență prevăzute de legislația specifică.
Solicitarea de înlocuire a guvernanței corporative, sistem de management ce are ca obiectiv principal maximizarea profitului, este bazată pe necesitatea aplicării la păduri a managementului forestier durabil, așa cum se întâmplă în cele mai multe din statele europene (conform Rezoluției H1 a Conferinței ministeriale de la Helsinki privind protecția pădurilor în Europa, adoptată în 1992), singurul sistem de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea și protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor: funcția socială, funcția ecologică și cea economică.
Rolul social al pădurilor românești este un argument important și o particularitate a țării noastre, având în vedere o realitate de care suntem obligați să ținem cont – peste 3,5 milioane de locuințe se încălzesc în prezent cu lemn din păduri, neavând nici o altă alternativă energetică.
Din punct de vedere ecologic, pădurile proprietate publică a statului gestionează cea mai mare biodiversitate de la nivelul statelor europene, acest fapt datorându-se practicilor silvice unitare și integrate, care au avut în vedere atât protecția mediului, cât și furnizarea de servicii sociale. Astăzi, datorită Romsilva, putem vorbi în România de păduri deosebit de valoroase, unele incluse în patrimoniul mondial UNESCO.
Rolul socio-economic al pădurilor este important şi din perspectiva asigurării locurilor de muncă, în special în zona rurală. În România, locurile de muncă în sectorul forestier au o contribuţie majoră la prevenirea migraţiei forţei de muncă. Sectorul forestier (incluzând industria mobilei) creează peste 150.000 de locuri de muncă directe şi contribuie indirect la crearea altor 300.000 de locuri de muncă în sectoare economice conexe.
Divizarea activităților de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea proprietății publice a statului în materie de păduri, prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile și unitare a fondului forestier și va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare și prelucrare a lemnului, dând naștere unui impact socio-economic semnificativ.
Dacă divizarea activităților și organizarea celor economice în societăți comerciale va deveni obligatorie prin lege, România va fi singurul stat european în care activitățile de administrare/gestionare a pădurilor nu ar include și comercializarea produselor lemnoase de către aceeași entitate, cu consecințe nefavorabile asupra gestionării durabile a acestei resurse strategice de siguranță națională și de importanță deosebită, inclusiv la nivel european și mondial”.
Prietene a fost protestu padurarilor din intreaga țară, nu numai ei,inclusiv eu am fost din gorj documentez cu poze ,mai incet cu titlurile astea la ziar false.
View CommentNoi suntem principalul site de știri din…județul Satu Mare. Scriem despre sătmăreni! Dvs, în Gorj, adresați-vă jurnaliștilor locali. Mai încet cu acuzațiile astea puerile!
View Comment