FOTO. Proiect impresionant! Malurile Someșului, transformate în parcuri uriașe în Satu Mare!
Malurile stâng și drept ale Someșului, situate între Podul Decebal și Podul Golescu în municipiul Satu Mare, vor intra în reabilitare, în baza unei fionanțări asigurate printr-un proiect european. În prezent, în acea zonă, vegetaţia creşte aproape necontrolat, malurile râului se surpă continuu, reziduurile aduse de apa se acumulează între tulpinile vegetaţiei poluând mediul.
Suprafaţa totală a terenului care urmează să fie reabilitată este de 57.998 mp. Conceptul care a stat la baza transformării zonei degradate a malurilor Someşului în zonă de petrecere a timpului liber rezultă din morfologia malurilor Someşului cuprinse între cele doua poduri rutiere.
MAL DREPT
Pentru malul drept s-a propus realizarea unei alei pietonale din dale tip lespezi de beton aşezate în fâşii ţesute intercalate cu fâşii de zonă verde- gazon. De-a lungul acestei alei pietonale s-au propus şase puncte de interes dupa cum urmează:
1. Loc de joacă pentru copii
2. Zonă de fitness în aer liber
3. Zonă ponton
4. Scena evenimente cu gradene
5. Pavilion expoziţional
6. Zona socializare tineret- la hamace
MAL STÂNG
Pe malul stâng al Someşului se propune refacerea aleii existente şi dotarea acesteia cu bănci coşuri de gunoi şi un sistem de iluminat cu stâlpişori pitici cu rol de ghidare şi marcare a traseului. În prezent aleea este din pământ delimitată de borduri din elemente de lemn de cca. 10 cm înalţime degradate sau furate în proporţie de cca. 70%. Băncile nu mai au elemente de şezut şi reazem acestea au fost vandalizate sau furate existând doar suporţii, picioarele din beton.
Prin urmare aleea propusă va fi bordurată din elemente din beton structura acesteia fiind din piatră spartă sort mic împănată cu nisip de concasaj pentru a crea o suprafaţă stabilă plăcută la călcare şi alergare.
La modelarea traseelor şi amplasarea punctelor de interes s-a ţinut cont de traseul viitorului pod pietonal peste Someş ce face obiectul unui alt proiect iniţiat de municipalitate.
Toate bune si frumoase , dar cum ramane cu aglomeratia de capuse in zona????
View CommentNe bucurăm foarte mult pentru astfel de proiecte care contribuie la aspectul orașului nostru de a fi mai frumos, mai curat și mai ordonat…
View CommentDar ar mai fi necesar și îmbunătățirea sistemului video de supraveghere pentru a preveni evenimente neplăcute și pentru identificarea salbaticilor care au plăcere în a distruge tot ce întâlnesc în calea lor… … pe dig pe malul stâng din Micro 17 până în Micro 16 au dispărut deja bănci… Despre coșurile de gunoi nici unul nu a scăpat ca să fie intact… toate coșurile sunt îndoite, unele deja sunt scoase din locul lor și aruncate pe dig în jos, chiar azi am văzut un cos de gunoi cu tot cu stâlp aruncat spre gardul de la fosta fabrica Textila Ardeleana…