Primăria Satu Mare vrea amenzi drastrice pentru cei care aruncă deșeuri pe domeniul public. Autoritățile vor să sancționeze și operatorul de salubritate, asta dacă nu se adaptează noilor cerințe.
Primăria Satu Mare propune un nou regulament de salubrizare care vine la pachet cu amenzi drastice pentru cei care fac mizerie și aruncă deșeurile pe spațiul public. Vizați nu sunt doar cetățenii, ci și operatorul de salubritate, care ar putea fi sancționat în cazul în care nu respectă cerințele de colectare selectivă și curățenia din jurul punctelor gospodărești.
„Noul regulament include un capitol separat cu reglementări privind colectarea deșeurilor vegetale, sancționarea operatorului de salubrizare, precum și a utilizatorilor serviciului public, privind nerespectarea cerințelor ce țin de colectarea selectivă a deșeurilor, abandonarea deșeurilor pe domeniul public, curățenia în jurul punctelor gospodărești și indicatori de performanță pe care operatorul de salubrizare trebuie să îi îndeplinească,” se arată într-un comunicat al Primăriei Satu Mare.
Anunțul cu privire la noul regulament, care a și fost pus pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de la finalul acestei săptămâni, vine după ce mai mulți sătmăreni s-au plâns pe rețelele de socializare cu privire la mizeria din jurul punctelor gospodărești.
În ceea ce privește indicatorii, noul regulament menționează indicatori de performanță generali, indicatori de performanţă privind colectarea separată a deşeurilor municipali, indicatori de performanţă pentru acticitatea de salubrizare stradală, indicatori de performanţă pentru activitatea de deszăpezire, indicatori de performanţă pentru activitatea de colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public.
Regulamentul de salubrizare dorește implementarea, susținerea și menținerea unor actvităţi specifice care să îndeplinească cerințele serviciului de salubrizare:
– continuitatea din punct de vedere cantitativ și calitativ;
– adaptarea permanent la cerințele utilizatorilor;
– excluderea oricărei discriminări privind accesul la serviciile de salubrizare;
– respectarea reglementărilor specifice în domeniul protecției mediului și al sănătății populației;
– implementarea unor sisteme de management al calității, al mediului și al sănătății și securității muncii;
– prestarea serviciului pentru toți utilizatorii.
Conform Legii nr. 101/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, serviciul de salubrizare cuprinde următoarele activităţi:
a) colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori;
b) colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora;
c) organizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării materiale şi energetice a deşeurilor;
d) operarea/administrarea staţiilor de transfer pentru deşeurile municipale şi deşeurile similare;
e) sortarea deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare în staţiile de sortare;
f) măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice;
g) curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ;
h) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare;
Foarte bine! dacă altfel nu știm să fim civilizați!
View CommentCând vom vedea o astfel de hotărâre și la Carei și care să se și aplice nu doar teoretic?
View Comment