Primăria municipiului Satu Mare dă explicații cu privire la tăierea stejarului secular din Grădina Romei. Un semnal de alarmă a fost trans de organizațiile ecologiste, care au și postat pe rețelele de socializare imagini cu arborele tăiat.
Autoritățile spun că decizia de a tăia stejarul secular a venit după incidentul din 2017, în urma căruia un copil a fost rănit. Primăria a făcut atunci o evaluare a arborilor, iar în urma examinării FAKOPP, s-a constatat că stejarul reprezintă un pericol pentru vizitatori.
„În 2017, în urma incidentului petrecut în Grădina Romei, când un copil a fost rănit, s-au reevaluat arborii care prezentau un risc pentru vizitatori. Ținând cont și de evaluările anterior făcute, respectiv a examinărilor 3D cu aparatul FAKOPP, s-a constatat că stejarul din Grădina Romei prezenta un pericol: zona de la bază arborelui era vătămată, prezenta carii, existau multiple crengi uscate, iar creanga principală era afectată,” se arată într-un comunicat al Primăriei Satu Mare.
Înainte de a tăia stejarul, care potrivit unor estimări avea 250 de ani, autoritățile locale au cerut și punctul de vedere al Agenției pentru Protecția Mediului. Decizia finală de a tăia stejarul, spun autoritățile, a venit ca urmare a dorinței de a proteja vizitatorii.
„Precizăm că s-a solicitat un punct de vedere de la Agenția de Protecție a Mediului, iar în urma adresei primite de la această instituție s-a decis tăierea arborelui. Decizia a fost luată în scopul protejării vizitatorilor” explică autoritățile locale care au și atașat o poză a rezultatelor obținute în urma analizei FAKOPP.
Autoritățile completează că în ultimii ani, la nivel municipal, s-au luat mai multe decizii pentru protejarea, extinderea și revigorarea spațiilor verzi.
„Primăria Municipiului Satu Mare a demonstrat în ultimii ani că a dus o activitate de protejare, extindere și revigorare a zonelor verzi. În acest sens, în toamna anului 2018 și în primăvara acestui an au fost plantați 1471”, mai spune Primăria Satu Mare.
Primăria municipiului Satu Mare a anunțat luna trecută demararea lucrărilor de implementare a proiectului pentru modernizarea parcului Grădina Romei. Tot atunci au avut loc și primele intervenții, pentru refacerea aleilor.
Tehnica FAKOPP a fost brevetată de cercetătorii din Ungaria și reprezintă o metodă non-invazivă de diagnosticare a arborilor. Este un fel de CT acustical ce oferă posibilitatea de evaluare a riscului de prăbușire a arborilor detectând eventualele goluri și urmele de putrefacție din interiorul copacilor. Metoda a fost utilizată și la Târgu Mureș, acolo unde au fost oferite soluții pentru conservarea celticilor seculari.