Primăria municipiului Satu Mare a început consultarea cu diferite grupuri sociale, respectiv cu instituțiile publice, cu privire la formularea unor propuneri de activități care urmează să fie desfășurate la aniversarea Centenarului Marii Uniri.
În acest sens, după mai multe discuții cu specialiștii Muzeului Județean Satu Mare și după efectuarea unei vizite pe teren, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a luat decizia ca în această toamnă să fie demarate primele lucrări de defrișare, pregătire a terenului și inventariere a pietrelor funerare din Cimitirul Eroilor, în vederea reabilitării locului de veci.
Edilul municipiului, administratorul public, Maskulik Csaba și directorului Muzeului Județean Satu Mare, Radu Ovidiu Ardelean, au constatat că în Cimitirul Eroilor de pe Bulevardul Cloșca există aproximativ 1650 de pietre funerare din beton mozaicat, inscripționate. De asemenea, după o primă apreciere s-ar părea că alte 800 de pietre funerare lipsesc.
“Cinstirea eroilor nu se face doar prin vorbe! Am luat decizia de a reabilita Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare. În cadrul proiectului vom reface toate pietrele funerare care acum sunt deteriorate, iar împreună cu specialişti din cadrul Muzeului Judeţean vom încerca să-i identificăm pe toţi cei care îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Satu Mare. Am constatat că există aici peste 2.000 de morminte unde sunt îngropate rămășițele soldaţilor români, maghiari, sovietici, germani și evrei’, a declarat primarul Kereskényi Gábor.
În paralel cu desfășurarea lucrărilor de restaurare, istoricii Muzeului Județean Satu Mare vor face face cercetări pentru a aduce noi informații legate de aceste obiective.
În colaborare cu serviciul de resort din cadrul Primăriei municipiului Satu Mare se va amenaja Cimitirului Eroilor, astfel încât acesta să devină un punct de atracție turistică al orașului și să reflecte respectul față de înaintașii decedați în slujba țării.