FOTO. Povestea tânărului sătmărean care a salvat cinci vieți, după moartea sa tragică
Rareș Ionuț, un tânăr de 21 ani, din localitatea Cionchești, județul Satu Mare, a salvat cinci vieți după moartea sa tragică. Familia a fost de acord ca mai multe organe ale lui Rareș Ionuț să fie prelevate și să ajungă la cinci bolnavi, ai căror viață depindea de un transplant. Rareş s-a aflat în moarte clinică, după ce în urmă cu două săptămâni a suferit un accident cumplit, fiind rănit grav de un utilaj agricol.
Cinci vieți salvate
Imediat ce familia tânărului de 21 de ani şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor, a început o luptă contracronometru pentru a salva cinci vieţi. Rareș Ionuț s-a aflat în moarte clinică după ce duminică, 21 octombrie, a suferit un accident grav.
Organele i-au fost prelevate la Baia Mare. Plămânii şi ficatul au ajuns în Bucureşti, iar inima şi rinichii la Cluj. Transplantul hepatic a avut loc la Institutul Clinic Fundeni. Pacientul are 32 de ani şi suferea de ciroză.
Transplantul de plămâni s-a făcut la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, starea pacientului fiind una bună. Acesta are 34 de ani, este din Bucureşti şi se afla pe lista de aşteptare.
Decedat în condiții tragice
Rareș Ionuț s-a aflat în moarte clinică după ce duminică, 21 octombrie, a suferit un accident grav, la Cionchești, în Satu Mare, când și-a prins capul într-un utilaj agricol. La sosirea echipajului medical, tânărul se afla în șoc hemoragic.
“Victima era în șoc hemoragic si prezenta la nivelul fetei plagi adanci, in special in zona maxilarului, hemoragie la nivelul urechilor dar si un hematom la ochiul drept,” se arăta într-un comunicat al Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare.
A fost internat în comă la Terapie Intensivă în Satu Mare, apoi transferat la spitalul din Baia Mare. Din păcate, tânărul nu a mai putut fi salvat.
Situația în țară, deloc optimistă
Ministrul Sănătății a precizat că a fost doar cea de-a 45 prelevare de organe din acest an, dar speră ca pe viitor lucrurile să se schimbe.
“România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin, dar am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria, care în 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“, a declarat Sorina Pintea.