FOTO. Polițist din Satu Mare, acuzat de trafic de droguri, scapă la limită de 7 ani de închisoare
La patru ani de la momentul în care a fost decisă rejudecarea lui, un polițist din municipiul Satu Mare, acuzat de trafic de droguri (8 acte materiale), a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 2 ani și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 3 ani. În plus, a fost obligat să muncească 60 de zile în folosul comunității, informează bihon.ro
Și asta după ce, în 2020, agentul Cristian G. P. a primit o pedeapsă de 7 ani de închisoare cu executare, în cadrul unui proces desfășurat la Tribunalul Satu Mare.
Prin sentința dată vineri, 13 decembrie, instanța a dispus încetarea procesului penal în ceea ce privește acuzația adusă lui Cristian G. P. de favorizare a infractorului, pe motiv că fapta s-a prescris, în timp ce pentru învinuirea de constituire a unui grup infracţional organizat, a fost decisă achitarea, pe motiv că fapta nu a existat.
Agentul şef principal în cadrul Biroului Investigaţii Criminale Satu Mare, suspendat o dată cu acuzațiile aduse, a fost trimis în judecată de procurorii antidrog din cadrul Biroului Teritorial Satu Mare al DIICOT, fiind suspectat că în perioada ianuarie-iunie 2017 ar fi vândut canabis, transmite bihon.ro
În același dosar au mai fost inculpate cinci persoane. Potrivit datelor din rechizitoriu, prezentate de presasm.ro, unul dintre inculpați ar fi susținut în fața anchetatorilor că subofițerul i-ar fi dat deseori ţigări „îmbunătăţite” la petreceri în restaurante şi cluburi.
Anchetatorii au arătat drogurile livrate ar fi provenit de la un amic al polițistului, dar și dintr-o plantă pe care polițistul susținea că a cultivat-o în cursul anului 2016 în grădina sa. Materia vegetală recoltată de la această plantă ar fi fost vândută unei minore de 16 ani, care ar fi participat la petreceri „condimentate” cu canabis, organizate într-o casă ce ar fi fost închiriată.
Pe lângă traficul de droguri, procurorii DIICOT l-au acuzat pe polițist că ar fi încercat să intervină în favoarea unor cunoscuți pentru a-i scăpa de dosare penale ori amenzi sau pentru a-i învăța ce să facă pentru a nu fi sancționați.
Pe 14 iunie 2017, procurorii DIICOT și polițiști de combatere a crimei organizate au percheziționat locuinţele lui Cristian G. P. și ale celorlalți inculpați, dar și imobilul în care s-ar fi organizat petreceri cu droguri, fiind găsite diferite cantităţi de canabis. 11 persoane, printre care și agentul, pe atunci cadru activ în Poliție, au fost reținute atunci. Polițistul a fost arestat preventiv, iar ulterior, până în aprilie 2019, s-a aflat în arest la domiciliu, transmite bihon.ro
Judecat în primă fază de Tribunalul Satu Mare, dosarul a fost soluționat în luna mai 2020, când Cristian G. P. a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru trafic de droguri de risc și favorizarea făptuitorului. Alți patru inculpați au primit închisoare cu suspendare, iar altul a fost pedepsit cu amendă penală în valoare de 12.000 de lei.
Însă în decembrie 2020, Curtea de Apel Oradea a admis atât apelul DIICOT, cât și pe cel al polițistului și a altor trei inculpați și a decis rejudecarea cazului. Pentru că toți judecătorii Secției penale din cadrul Tribunalului Satu Mare se aflau în situații de incompatibilitate, procesul a fost mutat la Tribunalul Bihor.
Față de judecătorii din Satu Mare, instanța din Oradea a tăiat două treimi din pedeapsa aplicată inițial lui Cristian G. P. și a dispus ca executarea acesteia să fie suspendată. Alți patru inculpați au primit condamnări cuprinse între un an și 4 luni și 2 ani de închisoare, toate cu suspendare, în timp ce Jozsef Fronoiu a fost salvat de prescripție.
Hotărârea nu este definitivă și, dacă va fi contestată, cazul va fi preluat de Curtea de Apel Oradea care va da sentința definitivă.