O plantație din Satu Mare a atras atenția ministrului Agriculturii, Petre Daea, care-l va vizita mâine. Un localnic din Ciuperceni a reușit performanța de a deține cea mai mare plantație de goji din România, cu pasiune și cu multă ambiție.
Povestea plantației de la Ciuperceni, unică în România, a început acum șapte ani de zile când proprietarul, Emeric Kolbaszer, a pus bazele unei afaceri în agricultură mizând pe o plantă prea puțin cunoscută atunci pe meleagurile noastre.
Planuri mari, rezultate pe măsură
Sătmăreanul a decis să își dedice tipul cultivării de goji, un arbust din familia Solanaceae, originar din Tibet, si a cărui fructe au devenit renumite în lume grație cantităților mari de antioxidanți pe care le conțin. Iar plantația de la Satu Mare, avea să fie bio, se hotărâse proprietarul care încă de atunci inutia că așa-numitele “fructe ale tinereții” vor merita investiția și munca depusă.
Cu 50 de mii de seminţe, în valoare de 500 de dolari canadieni, Kolbaszer și-a început mica afacere, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. În zonă toți au aflat despre beneficiile fructului Tibetan, nu din auzite, ci prin experimentare, iar sătmăreanul a avut planuri mari: să transforme plantația de la Ciuperceni în cea mai mare din țară.
Iar opțiunea bio era de la sine înțeleasă având în vedere că “fructul tinereții” este la mare căutare în industria farmaceutică care plătește bine pentru calitate.
Multiple beneficii
Fructele nu sunt singurele părți ale plantelor ce pot fi valorificate. Mai puțin popular și cunoscut decât micuțele mărgele roșii este ceaiul din frunze de goji, considerat de mulți o delicatesă. Este atât de rar încât poate fi găsit doar la câteva dintre companiile care se ocupă cu produse naturiste.
Urcușuri și coborâșuri
Ca orice afacere, și plantația de la Ciuperceni a avut urcușuri și coborâșuri. Acum trei ani de zile, sătmăreanul a fost la un pas de a pierde plantele din cauza unei boli care a lovit copacii. La asta se adaugă dificultățile de înmulțire, mai ales în condițiile în care sătmăreanul ține la calitatea genetică a materialului săditor. O dotă genetică bună, asigură o plantă viguroasă care în schimb garantează producția.
Calcule și profit
Cu cheltuielile de amenajare și întreținere ce se ridică la câteva zeci de mii de euro pe hectar, plantația de goji nu este o investiție de neglijat. Dar intensiv, se pot cultiva și 3.000 de plante pe un hectar, plante viguroase și sănătoase. Un kilogram de fructe goji se vinde la prețuri de trei, patru euro.
Sâmbătă, ministrul Agriculturii este așteptat să viziteze plantația de la Satu Mare.