FOTO. Pădurarii din județul Satu Mare au ieșit în stradă: ”Nu înstrăinați pădurile!”
Pădurarii din județul Satu Mare au participat joi, 12 ianuarie 2023, între orele 10.00 – 13.00, la un protest în fața sediului Guvernului României. Un amplu miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare.
Sindicaliștii susțin că pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane de hectare păduri de stat, singura bogăție și resursă regenerabilă pe care această țară o mai are și a cărei valoare este una inestimabilă.
România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 15 miliarde euro, iar sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanți guvernamentali, și a unor recomandări trasate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane hectare păduri proprietate publică de stat, care stochează în prezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depășește 100 miliarde euro.
Acest lucru se face la inițiativa Guvernului, care a promovat în data de 14.12.2022, conform anunțului de pe pagina oficială a Secretariatului General, un Proiect de lege pentru modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, adoptat în mare grabă în ședința din 19.12.2022, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Conform Proiectului de lege inițiat și aprobat de Guvern fără parcurgerea etapelor legale de consultare publică, transmis apoi în procedură de urgență spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând reorganizarea acestora prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Totodată, se prevede și faptul că de la intrarea în vigoare a legii, nu mai pot fi înființate regii autonome care să desfășoare în principal activități economice.
Astfel, dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor trebui organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii.
Una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa – Administrația Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română și multe altele, este Regia Națională a Pădurilor, care administrează în prezent o suprafață de 3,1 milioane ha păduri, pe care statul român încă le mai are în proprietate, la care se mai adaugă o suprafața de 1,1 milioane hectare păduri aparținând altor categorii de proprietari, pentru care Romsilva asigură administrarea și serviciile silvice pe bază de contracte.
”Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă, pădurile României sunt în pericol de a fi administrate și exploatate de societăți pe acțiuni sau de S.R.L-uri. După înființarea acestor societăți pe acțiuni, cel mai probabil, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc, vor putea deveni acționari majoritari (anumite firme cu capital străin care procesează cantități importante de lemn în România au deja poziții dominante pe piață față de operatorii economici autohtoni). Astfel, pădurea publică de stat și lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deține în patrimoniul public, va încăpea, cu girul Guvernului, pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forțarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes național funcționează la parametri optimi, cu rezultate economice de excepție”, spun pădurarii.
Pana acum e clar ca padurea de la stat nu e bine pazita, de aceea se fura asa usor si nu e nimeni vinovat. Acum e momentul ca padurea sa se privatizeze, astfel poate va beneficia de o paza mai bună, se va taia dar se va si replanta, ca doar e afacere si treb sa faca bani. Daca se fura firma va avea interesul sa fie prinsi hotii si sa recupereze baguba.
View Comment