FOTO. Nor-pâlnie surprins în mai multe localități din județul Satu Mare
Nori-pâlnie, cunoscuți și sub denumire de funnel clouds, au fost observați astăzi în zona localității Irina din județul Satu Mare. Vă reamintim, mai multe localități din județ au fost sub avertizare Cod portocaliu de vreme rea, în timp ce Satu Mare rămâne sub atenționare Cod galben de vreme severă.
Imagini cu norul tip pâlnie am primit și din zona Ianculești, tot în județul Satu Mare.
Norul pâlnie este asociat cu o coloană de vânt rotativă și care se extinde de la baza unui nor Cumulonimbus sau, mai rar, Cumulus, dar care nu ajunge la sol sau la suprafața apei.
Un nor pâlnie, asociat cu furtunile și vântul puternic, este de obicei vizibil ca o protuberanță în formă de con sau ca un ac de la baza principalului nor. Norii pâlnie se formează cel mai frecvent în asociere cu furtunile supercelulare .
Norii tip pâlnie se formează când o coloană de vânt rotativă atrage picături din nor, făcând vizibilă o regiune de presiune scăzută intensă.
Norii Cumulonimbus sunt aproape întotdeauna norul gazdă din care se formează pâlnia, denumită și tubă, ceea ce înseamnă că se pot aștepta ploi abundente, grindină, tunete și fulgere. Dacă un nor pâlnie intră în contact cu solul și produce o tornadă, se pot aștepta vânturi foarte puternice în imediata vecinătate a vortexului, care ar putea provoca daune grave.
Norul pâlnie nu ajunge niciodată la suprafața pământului, întrucât în punctul în care atinge solul devine o tornadă sau, dacă atinge un corp de apă, devine o trombă marină.
În această lună, un fenomen rar a avut loc pe un lac din județul Cluj. O trombă înaltă de câțiva metri a traversat luciul apei. În doar câteva momente, o barcă și câteva saltele au fost ridicate în aer.