FOTO. Ninsorile au paralizat jumătate de ţară: Mașini blocate, oameni izolați, intervenții de salvare dificile
Ultimele 48 de ore au fost de coşmar în judeţele aflate sub avertizare meteo de viscol şi ninsori. Mai multe maşini au rămas captive în nămeţi, iar misiunea salvatorilor a fost îngreunată de viscolul care acoperea la loc cu zăpadă drumurile proaspăt curăţate. Oamenii au rămas blocaţi în troiene, pe câmp, iar în ajutorul lor au fost trimişi militari şi jandarmi, titrează jurnaliștii de la Observator.
Judeţul Vrancea a fost cel mai afectat de ciclonul polar care a măturat întreaga ţară. Vântul, care a bătut cu peste 70 de km la oră în multe zone, a spulberat zăpada de pe câmp şi a dus-o pe şosele, paralizând traficul rutier. Pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene s-au format cozi uriaşe, la care şoferii au stat ore în şir. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a instituit stare de alertă în judeţ.
Prefectul din Vrancea a precizat că a fost nevoie să apeleze la armată, după ce nu a existat activitate din partea prestatorii de servicii de deszăpezire în peste 85%, 90%, cred, din sectoarele de drum judeţean.
Și în Buzău au intervenit militarii și jandarmii, după ce Drumul European 85 a fost complet blocat de nămeţi.
În Galaţi, pompierii au avut serios de lucru, după ce crengile mai multor copaci s-au rupt sub greutatea zăpezii şi au avariat mai multe maşini parcate. Şi pe şoselele din judeţ, şoferii au rămas prizonieri în zăpadă.
În judeţul Braşov, magistrala feroviară 300 a fost complet blocată din cauza unui copac care a căzut pe linii, între Predeal şi Timişul de Sus.
În localitatea Măguri, din Cluj, 12 maşini au rămas blocate în zăpadă, după ce şoferii ignorat indicatorul şi au intrat pe un drum închis circulaţiei publice pe timp de iarnă. Echipele de salvare s-au străduit ore în şir să-i scoată din nămeţi. Tot în Cluj, în localitatea Petreşti, o tânără de 19 ani a pierdut controlul volanului într-o curbă, din cauza carosabilului umed şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile.
În Constanţa utilajele de deszăpezire au circulat toată noaptea pentru a se asigura că drumurile sunt practicabile şi nu există riscul de a se crea blocaje. Pe toate şoselele din judeţ au fost împrăştiate materiale antiderapante.
”În urma manifestării fenomenelor meteorologice caracterizate prin viscol, ninsori abundente şi vânt puternic, în ultimele 24 de ore (28 ianuarie, ora 07 – 29 ianuarie, ora 07), s-au înregistrat efecte în 123 localităţi din 18 judeţe (AG, BC, BR, BZ, CL, CT, DB, DJ, GL, GR, HD, IF, PH, TR, TL, VL, VS şi VN) şi municipiul Bucureşti. Pompierii împreună cu celelalte structuri şi autorităţi implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea mai multor autovehicule blocate în zăpadă, pentru degajarea a 83 copaci şi 15 stâlpi de electricitate, fiind avariate 24 autoturisme, 1 anexă gospodărească şi acoperişul unui bloc de locuinţe, cât şi pentru evacuarea apei din 1 beci, 1 stradă şi 1 drum judeţean (DJ 713/DJ)”, a anunţat, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă (IGSU).
În această dimineață, încă mai multe drumuri erau închise sau aveau traficul restricționat pentru mașinile mari.
Potrivit Centrului Infotrafic, situația la 10:30 se prezenta astfel:
*DRUMURI NAȚIONALE CU CIRCULAȚIE ÎNCHISĂ*:
- DN 22 Brăila, județul Brăila – Râmnicu Sărat, județul Buzău;
- DN 23B Măicănești, județul Vrancea – limita județul Buzău;
- DN 23A Gologanul – Ciorăști, județul Vrancea;
- DN 23 Brăila, județul Brăila – Mândrești, județul Vrancea;
- DN 25 Șendreni – Hanu Conachi, județul Galați;
- DN 24D Băleni – Tulucești, județul Galați;
- DN 11A Bârlad- Podu Turcului/județul Vaslui.
*DRUMURI CU TRAFIC RESTRICȚIONAT (auto cu masa mai mare de 7,5 tone)*:
– toate drumurile naționale din județul Brăila, mai puțin:
– DN 21 (DE 584) Brăila – limita cu județul Ialomița;
– DN 2B Brăila – limita cu județul Buzău.
– în județul Galați, pe următoarele drumuri naționale: DN 24D(Băleni – limită cu Județul Vaslui), DN 25( Hanu Conachi –Tecuci) și DN 26(Galați – Gănești).