Enoriașii bisericii din Micro 17 nu au mai așteptat deschiderea oficială a bisericilor și au preferat să stea în fața lăcașului de cult pentru a asculta litrughia oficiată de preoți. Nu este pentru prima dată când enoriașii se strâng în fața bisericii, chiar dacă ele au fost închise de ordonanțele militare.
La biserica Buna Vestire din cartierul Micro 17, unii enoriași nu au mai avut răbdare și au mers la liturghie duminică, chiar dacă în continuare bisericile sunt închise. Sătmărenii au stat în fața lăcașului de cult și au ascultat de acolo predica preotului.
Nu este pentru prima dată când pe rețelele de socializare apar imagini cu sătmăreni care se adună în fața bisericilor închise pentru a asculat litrughia, în timpul stării de urgență.
Preoții au făcut apel la enoriași să urmărească slujbele pe canalele tv oficiale, să le asculte la radio, iar multe dintre parohii s-au adaptat și lumii virtuale, transmițând liturghiile, atât duminica, cât și în zilele de sărbătoare, live, pe rețelele de socializare.
Săptămâna trecută, oficiali ai statului au precizat că deschiderea bisericilor nu va fi posibilă odată cu data de 15 mai, din cauza riscului epidemilogic crescut, dar și pentru că mulți dintre cei care le frecventează fac parte din categoria socială vulnerabilă. Cu toate astea, în cursul zilei de sâmbătă, Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un document care preciza noi reguli impuse bisericilor, sugerând că acestea s-ar putea redeschide odată cu ridicarea stării de urgență. Printre reguli a fost și recurgerea la împărtășire cu lingurițe și pahare de unică folosință, pentru a preveni răspândirea bolii.
Reguli noi la biserică. În ce condiții se vor deschide după ridicare stării de urgență
Patriarhia Română a transmis că recomandările INSP cu privire la redeschiderea lăcașelor de cult vor fi respectate riguros. Cu toate acestea, anunță că se va consulta cu celelalte Biserici ortodoxe cu privire la accesul credincioșilor la împărtășanie. „Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”, au spus cei de la BOR.
Înainte de închiderea bisericilor, odată cu impunerea primelor restricții, practicile mai multor preoți din țară au stârnit revoltă pe rețelele sociale, iar în unele cazuri au intervenit oamenii legii, după ce distanțarea socială nu a fost respectată, iar enoriașii au fost împărtășiți cu aceeași lingură și din același pahar.