FOTO. Monumentul de la Carei, pe moneda de argint comemorativă
Începând cu data de 14 octombrie 2019, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema „75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord”. Reversul monedei redă imaginea Monumentului ostașului român de la Carei. Moneda costă peste 300 de lei.
Banca Națională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 14 octombrie, o monedă de argint cu tema „75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord”.
Aversul monedei prezintă cele două fețe ale medaliei jubiliare din aur ,,Ardealul Nostru”, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2019”.
Reversul monedei redă imaginea Monumentului ostașului român de la Carei, inscripţia în arc de cerc „ELIBERAREA ARDEALULUI DE NORD” și data la care a fost eliberat ultimul teritoriu ocupat din Transilvania ,,25 octombrie 1944”.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul pentru această emisiune este de 300 monede din argint.
Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 360,00 lei.
Monedele din argint cu tema „75 de ani de la eliberarea Ardealului de Nord” au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Monumentul ostașului român din Carei
Monumentul ostașului român din Carei, creație a sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboianu, a fost inaugurat în 1964. Acest însemn comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, care inspiră demnitate și statornicie (simbolul răscoalelor țărănești), o poartă cu incrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene („poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii), chipul unui ostaș, care impresionează prin masivitatea și trăsăturile sale aspre și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene (simbolul flăcării veșnice). Pe acest obelisc este înscris următorul text: „Glorie ostașilor armatei romăne, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”
Dacă veți merge la Carei veți vedea că absolut nicăieri nu se vinde măcar vreo vedere cu monumentul.
View Comment