FOTO. Minorii care au profanat cimitirul din centrul Sătmarului, trimiși în judecată
Reporterii PresaSM au aflat că procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare i-au trimis în judecată pe cei doi minori care au profanat 51 de monumente funerare în cimitirul romano-catolic de lângă Podul Decebal, în zona intersecției Burdea. Activitatea infracțională a tinerilor B. Gabriel și O. Csongor a avut loc luna noiembrie a anului 2018.
Trimiși în judecată de procurori
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare au decis trimiterea în judecată a minorilor B. Gabriel și O. Csongor pentru profanare de morminte, infracțiune prevăzută și pedepsită de articolul 383 din Codul Penal.
Fiind vorba despre doi minori, în vârstă de 16 și 17 ani, aceștia vor fi reprezentați legal în fața judecătorilor de mamele lor. De asemenea, un număr de șase persoane s-au constituit parte civilă în cadrul procesului, solicitând despăgubiri pentru distrugerile produse de către cei doi autori. Printre care și Episcopia Romano-Catolică Satu Mare.
În faza de urmărire penală, se pare că cei doi tineri și-au recunoscut fapta, dar au pus totul pe seama consumului excesiv de alcool, respectiv a faptului că ar fi atei, au spus surse judiciare pentru PresaSM.
Ce spune Episcopia Romano-Catolică
Episcopia Romano-Catolică a reacționat în cazul profanării celor 51 de morminte din cimitirul romano-catolic situat în zona intersecției Burdea, lângă Podul Decebal. Reprezentanții Episcopiei au exclus – la acea dată – un act șovin, și au avut dreptate. Fiindcă autorii sunt de naționalitatea maghiară.
”(…)În urma cercetărilor s-au constatat următoarele: persoane necunoscute au doborât în total 51 de pietre mortuare. În urma vandalizării, două capace de morminte au suferit deteriorări majore. 70% dintre pietrele mortuale au suferit deteriorări mai mici și pot fi lipite la loc. 30% dintre acestea însă trebuiesc schimbate. În vandalizarea mormintelor nu s-a făcut deosebire de naționalitatea sau religia celor trecuți în cele veșnice”, a precizat Episcopia Romano-Catolică, printr-un comunicat de presă.
Nu a existat pază pe timpul nopții
Oamenii acuză că pe timp de noapte nu a existat niciun paznic, fapt care a facilitat acțiunea profanatorului/profanatorilor.
”Nu se poate așa ceva. Noi pentru ce plătim taxe aici, dacă nici măcar un pazniv nu există pe timp de noapte?”, s-au plâns oamenii la momentul producerii incidentelor.