FOTO. Meszaros Ioana Adina este noul procuror șef al județului Satu Mare
Meszaros Ioana Adina a obținut, prin concurs, funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, după ce anterior a ocupat funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, în care a reușit să se remarce și să își aducă un aport profesional semnificativ. Se observă – cu titlul de certitudine – scăderea duratei de soluționare a dosarelor penale. Fie prin decizie de trimitere în judecată, decizii de clasare etc. În traducere directă, procurorii sunt mult mai harnici. Putem estima că durata de soluționare a unui dosar a scăzut cu mai mult de 50%.
Meszaros Ioana Adina preia funcția de la Marius Iancu, fostul procuror șef, care a lucra inclusiv în Direcția Națională Anticorupție, cu o experiență foarte mare. Dar care a ales să revină pe o funcție de procuror pentru a-și putea exercita profesia fără să mai aibă în sarcină și aspecte administrative inerente funcției pe care a ocupat-o.
Așadar, în urma verificărilor efectuate, Comisia de organizare a constatat că procurorul Meszaros a îndeplinit condiţiile de participare la concursul pentru numirea în funcţia de conducere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, organizat în perioada august-noiembrie 2023.
Astfel, prima probă a constat în testarea psihologică prin care s-a evaluează inclusiv capacitatea candidatului de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, precum şi rezistenţa la stres s-a desfăşurat în două etape, respectiv: aplicarea unui test scris şi susţinerea unui interviu în faţa comisiilor de psihologi. Aplicarea testului scris a avut loc la data de 30 septembrie 2023. Interviul în faţa comisiilor de psihologi a fost susţinut în perioada 02- 05 octombrie 2023.
Sperăm ca tendința de creștere a eficienței unităților de parchet să se mențină și în următorii ani, fapt care se reflectă în mod direct în statistici. Rata criminalităţii plasează județul Satu Mare în fruntea celor mai sigure din România! Mai exact, în județul Satu Mare această rată este de 924, la jumătate cât media pe România (la nivel național rata a fost de 1.877 de infracţiuni la 100.000 de locuitori). Conform definiţiei Institutului Naţional de Statistică, rata infracționalității reprezintă “numărul infracţiunilor soluţionate de poliţie şi infracţiuni declinate Parchetului la 100.000 locuitori”.