FOTO. Medicii și asistentele din spitalele din județul Satu Mare, în grevă! Vor sporuri mai mari
Grevă japoneză la mai multe spitale din județul Satu Mare. Nemulțumiți de bugetul pentru 2022, reprezentanții Federației Sanitas au anunțat inclusiv acțiuni de pichetare a Guvernului.
Medicii, asistentele, dar și personalul auxiliar și cel administrativ au intrat în grevă japoneză în spitalele din județul Satu Mare. Anunțul a fost făcut de Federația Sanitas, pe pagina de Facebook a sindicatului.
„Începând de astăzi pe perioada nedeterminată personalul medico-sanitar, auxiliar si personalul TESA din unitățile sanitare din județul Satu Mare vă fi în grevă japoneză. Excluderea personalului TESA de la majorările salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 constituie cea mai mare nemulțumire a membrilor noștri de sindicat. Creșterile nesemnificative salariale prevăzute de OUG 130/2021 pentru personalul sanitar si auxiliar reprezintă umilirea lor neacoperind nici măcar inflația. După doi ani de pandemie lucrătorii din sănătate, așa-zișii eroi în halate albe, sunt din nou umiliți de către guvernanți!”, a precizat cei de la Federația Sanitas, pe pagina de socializare a sindicatului.
Nintaș Ioan, președintele Sanitas Satu Mare, a declarat pentru PresaSM că medicii și asistenele intră în grevă japoneză din solidaritate pentru personalul TESA, dar și pentru acordarea unor sporuri mai mari pentru personalul medical.
În cursul zilei de astăzi, medicii și asistentele din mai multe județe din țară, dar personalul TESA au postat imagini de la protestele care au loc în unitățile medicale din țară.
Federația Sanitas a declanșat miercuri, 22 decembrie, greva japoneză nemulțumită că Guvernul nu vrea să acorde salariile de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar şi a sporului pentru condiţii de muncă, arătând că 85.000 de salariaţi ar trebui să beneficieze de creşteri salariale anul viitor. Conform calculelor făcute de sindicalişti, cheltuiala efectivă va fi în sumă de 68,3 milioane lei/lună şi 819,3 milioane lei/an.
Federaţia Sanitas susține că salariaţii din sistemul sanitar şi din cel de asistenţă socială ”se află de aproape 2 ani sub presiunea uriaşă a obligaţiei de a limita efectele pandemiei cauzate de virusul Sars-CoV-2, fiind aproape concentraţi la locul de muncă, efectuând nenumărate ore suplimentare neplătite, aflându-se în imposibilitatea de a beneficia de zilele de concediu de odihnă”.
Astfel, sindicaliştii solicită ca la elaborarea bugetului de stat pentru 2022 să fie luat în considerare impactul bugetar determinat de acordarea următoarelor drepturi salariale prevăzute şi reglementate de Legea nr.153/2017: acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar; acordarea sporului pentru condiţii de muncă potrivit prevederilor din H.G. nr.153/2018, pentru toate categoriile de personal, respectiv procentual din salariul de bază aflat în plată.
Pentru că până acum nu există o reacție pe măsura așteptărilor, de miercuri, sindicaliștii vor purta banderole albe sau a însemnele Sanitas pe termen nelimitat și tot de miercuri, vor cere convocarea, prin intermediul Uniunilor Județene C.N.S.L.R. – FRĂȚIA, a comisiilor de dialog social de la nivelul prefecturilor județene.
Federaţia Sanitas a reacţionat după ce Ministerul Finanţelor a supus dezbaterii publice Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează news.ro. Sindicaliştii acuză că actul normativ conţine prevederi care nu au fost discutate şi încalcă promisiuni care li s-au făcut de către Executiv.
Potrivit sindicaliştilor, în plină pandemie, 85.000 de salariaţi ar fi afectaţi de măsurile prevăzute în OUG şi avertizează că nu mai acceptă niciun sacrificiu inutil şi nejustificat. Sindicaliştii cer o întâlnire de urgenţă, înainte de adoptarea OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare.