FOTO. Mândria gospodarilor. Porc de 365 kg, sacrificat pentru Crăciun la Satu Mare
Gospodarii se întrec și pe internet de Ignat. Rețelele sociale sunt pline de poze și filmări de la tăiatul porcului, iar crescătorii se mândresc cu animalele crescute cu atât de multă trudă. La Gerăușa, în această dimineață, un porc de peste 365 kilograme a fost sacrificat, iar până acum este cel mai mare „Ghiță” care nu a apucat să vadă Crăciunul lui 2018.
Încă de la începutul lunii decembrie, pe rețelele de socializare au început să apară imagini de la tăierea porcului. Sătmărenii nu s-au lăsat descurajați de pesta porcină, iar cu certificate de la veterinari, au dat și ei startul la tradițiile de Ignat. Pe lângă dibăcia și măiestria în prepararea bunătăților, un alt motiv de mândrie pentru gospodari este și dimensiunea porcului.
La Gerăușa, în această dimineață, mai mulți sătmăreni i-au venit de hac unui „Ghiță” de 365 de kilograme și peste doi metri lungime. Până acum, „Ghiță” a trăit tihnit la o fermă din Mădăras, doar că nu a mai apucat să vadă și Crăciunul lui 2018.
Iar cumpărarea porcului s-a făcut „pe văzute”. Cei care investesc atât de mult efort în prepararea acasă a bunătăților pentru Crăciun au vrut să se asigure că animalul a fost ținut în condiții cât mai bune și că a avut parte de hrană cât mai naturală.
Pentru noii săi proprietari, „Ghiță” e un motiv de mândrie, dar la ferma de la care provine, s-a mai înregistrat un record. Acum aproximativ doi ani de zile, tot acolo a fost sacrificat un porc de 500 de kilograme.
Porcul sacrificat la Gerăușa face parte dintr-o specie crescută pentru randamentul bun de carne. Iar când condițiile în care sunt ținuți sunt bune, spune fermierul, aceștia ajung la dimensiuni „gigantice”.
Cu cinci zile până la Ignat, suntem siguri că în Satu Mare se vor înregistra noi și noi recorduri atunci când vorbim de sacrificarea porcilor.
Tradiția de Ignat, în continuă schimbare
Tradițiile s-au mai și schimbat. Porcii sunt acum sacrificați potrivit standardelor europene, prin asomare. Iar veterinarii atrag mereu atenția asupra obligativității verificării cărnii de porc.
Iar dacă înainte porcul se creștea în propria gospodăriile, acum, cei care se pricep la preparare pot să îl cumpere și online, de pe platformele de vânzare.
Obiceiul spune că porcul se taie de Ignat, pe 20 decembrie. Pe lângă bunătățile puse pe masă, sacrificarea are și un rol cultural. Pentru cei mai mulți dintre folcloriști, ea vine din Antichitatea romană, acolo unde, de Saturnalii, sacrificarea animalelor avea și o funcție regeneratoare. Se spune că pentru daci, porcul era un simbol al întunericului, iar prin uciderea animalului, se dădea o mână de ajutor Soarelui.