FOTO. Mămică umilită pentru că nu a vrut să dea bani pentru cadourile învățătoarei
O mămică din Oradea, și ea cadrul didactic, a fost uimită de mesajele pe care le-a primit de la părinți atunci când a refuzat să dea bani pentru cadourile învățătoarei, dar și când nu a vrut să cotizeze pentru ale achiziții. Femeia din Oradea spune că reacțiile virulente ale părinților au mers chiar atât de departe încât să i se sugereze să își mute copilul în altă clasă.
Mihaela Ichim, profesoară și ea în Oradea, a primit mesajele din partea părinților pe grupul de WhatsApp și le-a făcut publice pentru a arăta cât de departe se poate ajunge în astfel de situații. Mămica spune că nu este pentru prima dată când are de suferit de pe urma faptul că rămâne fidelă principiilor sale, iar într-o declarație acordată jurnaliștilor de la Adevărul, explică faptul că astfel de atitudini din partea părinților contribuie mult la imaginiea proastă pe care unii o au față de cadrele didactice în general.
„Nu am facut-o din răutate, ci pentru că lucrez în învățământ și știu, după 17 ani de dăruire, că lucrurile se pot face și altfel, nu doar stând cu mâna întinsă în fața părinților. Avem proiecte europene, avem ONG-URI foarte implicate, care lucrează pe proiecte cu școli, avem sponsorizări, avem bani de la primării. Doar că lucrurile astea ar trebui făcute de cadrele didactice și manageri gratis și cu multe ore petrecute în fata calculatorului”, spune Mihaela în postarea făcută pe Facebook.
Părinții, rugați să ia atitudine. Se întâmplă tot mai des
Mămica spune că doar dacă părinții vor lua măsuri, lucrurile se vor putea schimba.
„Nu am facut-o, pentru că este ilegal( art. 5, lit. b), pct. II din Codul Cadru de etica al personalului didactic aprobat prin Ordinul MEN nr. 4831/2018) și imoral. Nu am facut-o, pentru că de ani de zile încercăm să schimbam țara asta, pentru că ne plângem de indiferența și șpăgile care domnesc în toate instituțiile statului, dar noi, ca actori principali, nu facem nimic sau chiar contrariul. Să ajung să fiu „sfătuită” să-mi mut copilul în altă clasă, e prea mult. Pentru mine și pentru copilul meu”, a explicat femeia, uimită de faptul că ceilalți părinți chiar i-au cerut să își mute copilul din clasă.
Mihaela a fost chemată la școală, în principal pentru faptul că a făcut public caz. Directorul instituției a precizat că nu a știut de caz și a aflat de pe rețelele de socializare și că ceilalți părinți trebuie să își revizuiască atitudinea.
„Schimbul de replici al părinţilor din mediul online nu a angajat şi nu angajează în niciun fel unitatea de învăţământ, precum niciun cadru didactic din unitate. Discuţiile purtate pe grupul de whatsapp ies din sfera de competenţă a şcolii” […] „Ne exprimăm regretul şi îngrijorarea că o şcoală de tradiţie din municipiul Oradea, cu rezultate notabile la învăţătură, este atrasă într-un scandal ce nu îi aparţine. Nimeni nu poate cere nimănui să plece din clasă. Dezavuăm aceste atitudini”, a precizat conducerea școlii pentru jurnaliștii de la Adevărul.
Probleme au fost anul trecut și la Satu Mare. Cadourile și fondul clasei, principalele nemulțumiri
Probleme similare au fost raportate și de părinți din Satu Mare, iar unele cazuri au ajuns în presă. Discuțiile au fost purtate tot în grupurile de pe rețelele de socializare, iar mulți au fost enervați nu doar de ideea cadourilor, ci și de sumele propuse. Și nu doar cadourile pentru cadrele didactice i-au enervat pe unii părinți, ci și solicitările educatoarelor, învățătoarelor și profesorilor cu privire la dotarea sălilor de clasă.
În discuțiile pe care PresaSM le-a avut anul trecut cu părinții, aceștia au precizat că s-au simțit oarecum obligați de ceilalți părinți să contribuie atât la achiziția de cadouri, cât și la fondul clasei, chiar dacă consideră ambele a fi abuzive. Părinților le-a fost frică de faptul că copiii ar putea fi „pedepsiți” pentru că ei au refuzat să dea banii solicitați.
Autoritățile au precizat în repetate rânduri că astfel de practici sunt ilegale, iar achizițiile care se fac și eventuale fonduri care se strâng trebuie făcute prin comitetele de părinți.
Fondul clasei nu a dispărut nici la școlile din Satu Mare. lunar 10 lei.
View CommentDupă mine asa atitudini ar trebui să ia toate cadrele didactice si mai ales conducerea scolii.
View CommentDoamne fereste
View CommentFiul meu la gradinita, are parte de educatoare NORMALE. Nu s a cerut nimic, cu o excepție acum în prag de grupa mare suma de 100 lei din care s au achiziționat materiale de lucru la clasa care evident le au folosit copiii. DAR PROBLEMA consider eu e ca sunt părinții; mereu se vor găsi o mana de părinți „mai inteligenți” sa nu zic fitosi ca vor sa schimbe ba una ba alta. Dar aici dacă dascălul știe sa își impună punctul de vedere toate problemele sunt rezolvate. Părerea mea. Respect educatoarele fiului meu.
View CommentAceastă mamă, pentru că are o atitudine NORMALĂ, e acuzată de niște părinți slugoi! E dreptul ei să hotărască daca dă sau nu dă bani! Iar ceilalți, dacă vor să dea, n-au decât! Dar nu au dreptul să acuze și să jignească o mamă, doar pentru că a luat o altă hotărâre! De ce atâtea cadouri??? Foarte mulți oameni muncesc pe salarii mult mai mici, câte 12 ore pe zi și nu le dă nimeni cadouri. Trebuie INTERZISE prin lege! Alții dacă primesc o ciocolată se consideră că e mită! Acești părinți au probabil prea mulți bani!
View CommentPărinții potenți financiar își ajută odraslele prin orice mijloc ca să obțină note mari, iar când îi văd pe cei care nu cotizează la fel ca ei, li se pare ceva atipic, de asta a și devenit o cutumă acest obicei pentru profesori, inclusiv așa zisul fondul clasei, 8 martie, Crăciunul!!!!!!!!!! De regulă elevii a căror părinți sunt mari cotizanți sunt cei mai buni din clasă, cu toate că în realitate copii sunt tufă de Veneția!!!!!!!!!!!!!!!!!
View CommentDupa cat de corect a scris acel parinte care s-a apucat sa-i dea sfaturi acestei mame se vede nivelul. Daca si odrasla este la acelasi nivel…
View CommentExistă școli celebre și în Satu Mare pentru faptul că învățătoarele sau profesorii le dau elevilor note nu după cât sunt de buni, ci după cât contribuie părinții!Bine știut cazul școlii GRIGORE MOISIL. Fetița mea a fost elevă acolo,în urmă cu mulți ani, și încă pe atunci se dădeau note în funcție de sumele pe care le dădeau părinții pentru fondul școlii, clasei, cadouri, sau ce funcții aveau. Fetița mea a suferit foarte mult, a avut o învățătoare care acum probabil e în pensie, doamna S…. Cât a mai plâns fetița mea din cauza modului în care această învățătoare îi favoriza pe copiii ce duceau bani mulți la școală sau aveau părinții șefi! Un dascăl adevărat nu ar face niciodată așa ceva!
View Comment