FOTO. Lecție de viață. Un tânăr sătmărean, în scaun cu rotile, student la Facultate!
Un tânăr din județul Satu Mare nu s-a lăsat intimidat de dificultăți și cu toate că este în scaun cu rotile, într-o societate care oferă prea puțin sprijin pentru persoanele cu dizabilități, a decis să își continue studiile la Cluj și să locuiescă în cămin, pentru a se putea bucura de anii studenției, titrează Mediafax.
Este vorba despre Vasile Bodan, în vârstă de 20 de ani, din satul Gherța Mare, județul Satu Mare. Este student la Facultatea de Inginerie Electrică a UTCN din Cluj-Napoca. Tânărul nu este singur, ci este ajutat de mama sa pentru a ajunge la cursuri, iar cei doi se bazează doar pe transportul în comun.
Tânărul este cazat în campusul din Observator, iar pentru a putea ajunge la cursuri, ajutat de mama sa, se bazează pe transportul în comun.
”Am ajuns la UTCN deoarece doresc să urmez o facultate, să îmi continui studiile, să fiu cineva în viaţă. Ingineria îţi deschide drumul în viaţă şi vreau să devin inginer, pentru că meseriile sunt bine plătite. La Cluj, la facultate, este altă lume faţă de liceu, liceul este nimic pe lângă facultate. M-am obişnuit la cursuri, colegii sunt ok. Fac tot posibilul să învăţ bine, de asta am venit, asta am ales. Condiţiile din cămin sunt bune, pot intra cu căruciorul cu rotile până în cameră, sunt rampe amenajate”, a spus Vasile corespondentului MEDIAFAX.
Vasile Bodan ar vrea să revină în județul Satu Mare dacă situația economică se va îmbunăţi. În caz contrar., va încerca să își facă un rost în viață în Cluj.
Întreaga poveste a lui Vasile, dificultățile dar și satisfacțiile de a urma cursurile facultății dorite, o puteți citi aici.
Accesul la educație pentru persoanele cu diazbilități, în continuare o problemă
Un studiu realizat în urmă cu trei ani ridica semne de întrebare cu privire la modul în care este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile publice. Datele despre accesul la Educație nu erau deloc îmbucurătoare.
„Din păcate, numărul tinerilor cu dizabilitate care se înscriu în învăţământul universitar este extrem de redus, iar la absolvirea ciclului de învăţământ ajung, în medie, numai 42% dintre cei înscrişi. Investiţii în adaptarea locurilor de învăţământ au realizat numai câteva universităţi”, se arăta într-o lucrare științifică din 2016.
Sunt și instituții de învățământ superior care s-au mișcat rapid și au făcut investiții pentru a garanta accesul mai facil pentru persoanele cu dizabilități, Universitatea Babeş-Bolyai, dar și Universitatea de Vest din Timișoara sunt printre ele.
Concluzia studiului a fost una menită să tragă un semnal de alarmă. Lipsa accesibilităţilor este cea care generează handicapul, avertiza studiul, subliniind că toți cei care se opun sau ignoră amenajarea mediului fizic în conformitate cu necesitățile fiecăruia sunt răspunzători de existența handicapului în viața persoanelor cu dizabilități.
Un exemplu de bune practici a fost înregistrat și în județul Satu Mare. La Petrești, atunci când s-a reabilitat și modernizat școala din localitate, autoritățile au avut grijă să includă în proiect și un accensor pentru persoanele cu diazbilități. În luna ianuarie, Inspectoratul Școlar anunța posibila închidere a școlii, una dintre cele mai moderne din mediul rural sătmărean.
Citește și:
Persoanele cu handicap, umilite la comisie: „Și morții sunt transportabili”
VIDEO. Mica Germanie din județul Satu Mare. Cum s-a dezvoltat o comună într-un mic paradis
PROIECT: Pedepse cu executare pentru șoferii băuți care fac accidente mortale